Prevalence of exclusive breastfeeding and risk factors

  • Leylla Lays Alves e Silva
  • Ingred Pereira Cirino Universidade Federal do Piauí. Picos, Piauí, Brasil
  • Marcela de Sousa Santos
  • Edina Araújo Rodrigues Oliveira Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
  • Artemizia Francisca de Sousa Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
  • Luisa Helena de Oliveira Lima Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
Keywords: Breast feeding, Health promotion, Child Health

Abstract

The prevalence of exclusive breast-feeding at birth and its risk factors are assessed. Population comprised all live births (n=546) and their respective mothers between January and December 2015, in a hostel on the premises of a public hospital in Piauí, Brazil. Research was approved by the Committee for Ethics (protocol n. 1.144.279). Further, 97.6% of mothers underwent pre-natal and 67% were counseled for breast-feeding. The prevalence of exclusive breast-feeding and breast-feeding was 92.7 and 2.9%, respectively. Moreover, 20.7% of the children use pacifiers and 4.4% the feeding bottle. Interventions for the prevention of risk factors and early weaning are necessary through educational activities that serve as guidelines to mother and family members involved in breast-feeding.

Author Biographies

Leylla Lays Alves e Silva
Enfermeira. Especialista em Saúde Pública pelo Instituto de Ensino Superior Múltiplo (IESM). Pós-Graduanda em Enfermagem Obstétrica pela Faculdade do Médio Parnaíba (Famep), Brasil.
Ingred Pereira Cirino, Universidade Federal do Piauí. Picos, Piauí, Brasil
Enfermeira. Especialista em Enfermagem do trabalho pela Faculdade do Médio Parnaíba (Famep). Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciências e Saúde pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brasil.
Marcela de Sousa Santos
Enfermeira pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brasil.
Edina Araújo Rodrigues Oliveira, Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
Enfermeira. Mestre em Enfermagem. Doutoranda em Nutrição em Saúde Pública pela. Universidade de São Paulo (USP). Docente do curso de Bacharelado em Enfermagem da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brasil.
Artemizia Francisca de Sousa, Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
Nutricionista. Mestre em ciências e Saúde. Doutoranda em Nutrição em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP). Docente do curso de Nutrição da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brasil.
Luisa Helena de Oliveira Lima, Universidade Federal do Piauí, Picos, Piauí, Brasil
Enfermeira. Mestre em Enfermagem. Doutora em Enfermem. Docente do curso de Bacharelado em Enfermagem da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brasil.

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Published
2018-11-13
Section
Artigos Originas - Promoção da Saúde