Hygiene and sanitary quality of in natura orange juice and commercial establishments

Authors

  • Carla Adriana Santos Instituto Adolfo Lutz
  • Juliana Lourenço Avelino Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE
  • Gabrielle Messias Souza Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE
  • Lizziane Kretli Winkelstroter Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2020v13n1p205-213

Keywords:

Food hygiene, Bacteriocins, Food analysis

Abstract

Current paper analyzes the microbiological quality of in natura orange juice in Presidente Prudente, Brazil, and in commercial establishments. Hygiene and sanitary conditions of work environment was investigated through a check-list and the quality of orange juice was analyzed by plate counts for ANOVA results for non-parameter data (Kruskal-Wallis) at p<0.05. Most commercial establishments had good hygiene practice and thermo-tolerant coliforms were not extant. There were, however, high contaminations in several juice samples. Acid-lactic bacteria had counts between 3.15(dp=0.21) and 5.68(dp=0.01) log CFU/mL. Inhibitory evaluation was satisfactory since their impaired Escherichia coli (15 - 27 mm) and Listeria monocytogenes (23 - 27mm). Good practice in hygiene and continued education by food handlers cause a reduction of contamination.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carla Adriana Santos, Instituto Adolfo Lutz

Graduada em Biomedicina Universidade do Oeste Paulista, (UNOESTE). Presidente Prudente - SP, Brasil.

Juliana Lourenço Avelino, Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE

Graduada em Biomedicina

Gabrielle Messias Souza, Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE

Graduanda em Biomedicina na Universidade do Oeste Paulista

Lizziane Kretli Winkelstroter, Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE

Doutora em Ciências da Saúde pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto -USP. Docente da Universidade do Oeste Paulista.

References

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Citros [Internet]. 2015 [acesso em 2015 nov 04]. Disponível em: https://www.embrapa.br/mandioca-e-fruticultura/cultivos/citros

United States Department of Agriculture. Citrus: world markets and trade [Internet] Julho - 2017. [Acesso em 2018 jul 07] Disponível em: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/citrus.pdf

Dourado GKZS, Cesar TB. Investigation of cytokines, oxidative stress, metabolic, and inflammatory biomarkers after orange juice consumption by normal and overweight subjects. FNR. 2015; 62(59): 1-8.

Food Safety. How government responds to food illness outbreaks [Internet]. Nov - 2015. [Acesso em 2018 jul 07]. Disponível em: http://www.foodsafety.gov/poisoning/responds/

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Sistema de produção de citros para o nordeste [Internet]. Nov - 2018. [Acesso em 2018 nov 02]. Disponível em: https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Citros/CitrosNordeste/colheita.htm

Sales WB, Caveião C, Grillo FR, Ravazzani EDA, Vasco JFM. Presença de coliformes totais e termotolerantes em sucos de frutas cítricas. Rev. Saúde e Desenvolvimento. 2016; 9(5):106-18.

Center for Disease Control and Prevention. Foodborne germs and illnesses [Internet]. Nov - 2015. [Acesso em 2018 nov 27]. Disponível em: http://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html.

Food And Drug Administration. Foodborne Illnesses: What you need to know [Internet]. Nov - 2015. [Acesso em: 2018 nov 27]. Disponível em: http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm103263.htm.

Food Safety Brazil. Surtos alimentares no Brasil - dados atualizados em Maio de 2018 [Internet]. 2018. [Acesso em 2018 set 07]. Disponível em: http://foodsafetybrazil.org/surtos-alimentares-no-brasil-dados-atualizados-em-maio-de-2017/

Dias JN, Fontinele LL, Machado SMO, Oliveira JS, Ferreira GP, Pereira ACTC. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de leite cru e queijo coalho comercializados em mercados públicos no norte do Piauí. Revista Saúde e Pesquisa 2015;8(2):277-84.

Ministério da Saúde. Surtos de doenças transmitidas por alimentos no Brasil [Internet]. 2018. [Acesso em 2018 set 07]. Disponível em: http://portalarquivos.saude.gov.br/images/pdf/2017/maio/29/Apresentacao-Surtos-DTA-2017.pdf

Malhotra B, Keshwani A, Kharkwal H. Antimicrobial food packaging: potential and pitfalls. Front. Microbiol. 2015;16(6): -9.

Rawat S. Food Spoilage: Microorganisms and their prevention. Asian J. Plant Sci. Res. 2015;5 4):47-56.

Raimundo É, Krüger RL, Di Luccio MA, Cichoski J. Cor, viscosidade e bactérias lácticas em suco de laranja pasteurizado e submetido ao efeito da luz durante o armazenamento. Alim. Nutr. Araraquara. 2007; 18(4): 449-56.

Sarika AR, Lipton AP, Aishwarya MS. Biopreservative Efficacy of Bacteriocin GP1 of Lactobacillus rhamnosus GP1 on Stored Fish Filets. Front Nutr. 2019; 6:1-7.

BRASIL. Código de Posturas do Município de Piracicaba. Lei Complementar n. 298, de 26 de Junho de 2013. Altera e acrescenta dispositivos ao Capítulo V, do Título II, da Lei Complementar nº 178/06, que “dispõe sobre a consolidação da legislação que disciplina o Código de Posturas do Município de Piracicaba” [Internet]. Piracicaba; 2013. [Acesso em 2018 set 27]. Disponível em: http://siave.camarapiracicaba.sp.gov.br/arquivo?id=225462

American Public Health Association. Compendium of methods for the microbiological examination of foods [Internet]. 4ª ed. Washington, D.C: APHA PRESS; 2015. [Acesso em 2018 nov 27]. Disponível em: https://ajph.aphapublications.org/doi/book/10.2105/MBEF.0222

Food And Drug Administration. Bacteriological analytical manual. 8. ed. Arlington, Virginia: AOAC International; 1998. [Acesso em 2018 nov 27]. Disponível em: https://www.fda.gov/food/foodscienceresearch/laboratorymethods/ucm2006949.htm

Gutiérrez-Cortés C, Suarez H, Buitrago G, Nero LA, Todorov SD. Enhanced Bacteriocin Production by Pediococcuspentosaceus 147 in Co-culture With Lactobacillus plantarum LE27 on Cheese Whey Broth. Front Microbiol. 2018; 9:2952.

Barros DF, Bento GSM, Scarance LMN, Andrade VDO, Matias ACG, Abreu ES. Avaliação microbiológica do suco de laranja in natura comercializado em via pública na zona central de São Paulo-SP. Rev. Univap. 2015; 21(37):50-6.

Silveira MLR, Bertagnolli SMM. Avaliação microbiológica e das condições higiênico-sanitárias de comercialização de sucos de laranja in natura. Alim. Nutr. 2012; 23(3):461-66.

Figueredo PP, Silva CMF, Linhares VC, Passos XS, Antunes MJC. Condições higiênico-sanitárias no preparo de suco de laranja em lanchonetes comerciais de Goiânia, GO. Rev Inst Ciênc Saúde. 2009; 27(4):374-7.

Ruschel CK, Carvalho HH, Souza RB, Tondo EC. Qualidade microbiológica e físico-química de sucos de laranja comercializados nas vias públicas de Porto Alegre/RS. Cienc Tecnol Aliment, 2001; 21(1):94-7.

Tortora GJ. Microbiologia. 12ª ed. Porto Alegre: Artmed; 2017.

BRASIL. ANVISA. Resolução-RDC n. 12, de 02 de Janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos [Internet]. Anvisa; 2001. [Acesso em 2018 set 27] Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents/33880/2568070/RDC_12_2001.pdf/15ffddf6-3767-4527-bfac-740a0400829b

Dias FM, Figueredo FM, Souza JM, Santana CMP. Qualidade microbiológica da água de coco comercializada em carrinhos ambulantes, na região central do município de Vitória da Conquista, BA. Rev. Bras. Prod. Agroind. 2015; 17(1):97-103.

BRASIL. Secretaria de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Portaria nº 451, de 19 de Setembro de 1997. Aprova o regulamento técnico princípios gerais para o estabelecimento de critérios e padrões microbiológicos para alimentos [Internet]. Secretaria de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde; 1997. [Acesso em 2018 set 28] Disponível em: http://oads.org.br/leis/1337.pdf

Lavinas FC, Almeida NC, Miguel MAL, Lopes MLM, Valente-Mesquita V L. Estudo da estabilidade química e microbiológica do suco de caju in natura armazenado em diferentes condições de estocagem. Ciênc. Tecnol. Aliment. 2006; 26(4):875-83.

Ogaki MB, Furlaneto MC, Maia, LF. Revisão: Aspectos gerais das bacteriocina. Braz. J. Food Technol. 2015; 18(4):267-76.

Todorov SD, de Paula OAL, Camargo AC, Lopes DA, Nero LA. Combined effect of bacteriocin produced by Lactobacillus plantarum ST8SH and vancomycin, propolis or EDTA for controlling biofilm development by Listeria monocytogenes. Rev. argent. microbiol. 2018; 50(1):48-55.

Published

2020-03-02

How to Cite

Santos, C. A., Avelino, J. L., Souza, G. M., & Winkelstroter, L. K. (2020). Hygiene and sanitary quality of in natura orange juice and commercial establishments. Saúde E Pesquisa, 13(1), 205–213. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2020v13n1p205-213

Issue

Section

Artigos Originais