Relationship between risk behaviors for orthorexia nervosa, social media and diets in nutrition students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2021v14Supl.1.e9469

Keywords:

Feeding and eating disorders, Feeding behavior, Social media, Students of health sciences

Abstract

The study aimed to identify risk behaviors for orthorexia nervosa and their relationship with social media, fad diets and academic term in nutrition students at a higher education institution in São Paulo. The method used was a cross-sectional study involving 285 students. ORTO-15 questionnaire assessed risk behaviors for orthorexia nervosa and was associated with the Frequency and Use of Social Media Questionnaire, applied through internet. ANOVA one-way analysis of variance was used with Fisher's post hoc and Student's t-test, adopting a significance level of 0.05. The orthorexic behavior was found in 72% of the sample, however, a decline was observed over the course. Those who have already dieted and frequently used social media had a significantly lower score, favoring the development of the practice. Nutrition students demonstrated to be a group susceptible to orthorexic behaviors and those behaviors are related to the semesters they are attending, fad diets and social media. Awareness of this practice and prevention are necessary, avoiding biopsychosocial losses.

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Author Biographies

Mariana Fernandes de Oliveira, Centro Universitário São Camilo

Nutricionista pós graduanda em Nutrição Clínica pelo HCFMUSP, São Paulo (SP), Brasil.

Anna Beatriz Ribeiro Rezende Maglioni, Centro Universitário São Camilo

Nutricionista pós-graduada em Nutrição Clínica pelo Centro Universitário São Camilo, São Paulo (SP), Brasil.

Bárbara Alves Bernardo de Morais, Centro Universitário São Camilo

Especialização em Nutrição Clínica e Hospitalar pela instituição GANEP Nutrição Humana, São Paulo (SP), Brasil.

Larissa Ribeiro Borges, Centro Universitário São Camilo

Pós-graduada em Fisiologia do Exercício em Doenças Crônicas e Populações Especiais pela UNIFESP/SP, Brasil.

Luiz Henrique Mello Serafim, Centro Universitário São Camilo

Nutricionista pós-graduado em Nutrição Esportiva em Wellness pelo Centro Universitário São Camilo, São Paulo (SP), Brasil.

Aline de Piano Ganen, Centro Universitário São Camilo

Pós-doutorado pela Universidade Federal de São Paulo (SP), Brasil. Docente do mestrado profissional em Nutrição e da graduação de nutrição do Centro Universitário São Camilo, São Paulo (SP), Brasil.

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Published

2021-12-20

How to Cite

Oliveira, M. F. de ., Maglioni, A. B. R. R. ., Morais, B. A. B. de ., Borges, L. R., Serafim, L. H. M. ., & Ganen, A. de P. . (2021). Relationship between risk behaviors for orthorexia nervosa, social media and diets in nutrition students. Saúde E Pesquisa, 14((Supl. 1), 1–15. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2021v14Supl.1.e9469

Issue

Section

Artigos Originais