Does nitrogen fertilization associated to inoculation of Bradyrhizobium japonicum increase productivity and protein rates of soybean?

Keywords: Biological Fixation of nitrogen, Glycinemax (L.) Merrill, Ammonium sulfate, Urea

Abstract

Supplementation with mineral nitrogen (N) with different sources may increase production and protein rates of soybeans. Two experiments were conducted in red Latisol in the Brazilian savannah during the 2018-2019 harvest to determine soybean response to N sources and doses, associated with the inoculation of Bradyrhizobium japonicum. Experimental design featured randomized blocks in the factorial scheme 2 × 2 × 5, with four replications. Treatments consisted of two sites (UFMS 1 and UFMS 2), two N sources (urea: 45% of N and ammonium sulfate: 21% of N) and five doses of nitrogen (0, 50, 100, 150 and 200 kg ha–1 of N) applied in full flowering (stage R2). In the formation of the legume (stage R3) height of plant, chlorophyll rate, leaf area and aerial dry matter were evaluated. Harvest comprised insertion of the first legume, number of legumes, number of grains per legume, mass of one thousand grain, productivity and protein rate of grains. Fertilization failed to increase the production components, productivity and the protein rates of grains, regardless of N sources and doses in the application. Consequently, strains of B. japonicum are efficient for the nutrition of soybean cultivated in medium and high fertility soil, without any need for N during full flowering.

Author Biographies

Alan Mario Zuffo, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul – UFMS
Doutor em Agronomia, docente visitante do Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul (MS) Brasil
Rafael Felippe Ratke, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul – UFMS
Doutor em Agronomia, docente colaborador do Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul (MS) Brasil.
Jorge González Aguilera, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul – UFMS
Doutor em Agronomia, docente visitante do Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul (MS) Brasil
Fábio Nogueirol dos Santos Filho, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul – UFMS
Graduando em Agronomia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul (MS) Brasil
Lidiane Arissa Yokota, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul – UFMS
Graduando em Agronomia da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Chapadão do Sul (MS) Brasil.
Denise Batista de Morais, Universidade Federal do Piauí - UFPI
Mestre em Agronomia no Programa de Pós-graduação em Agronomia da Universidade Federal do Piauí (UFPI), Bom Jesus (PI) Brasil.

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Published
2020-10-01
Section
Environment