Brewery wastes as an alternative substrate for the production of Ganoderma lucidum

Keywords: Fungi, Malt, Mushrooms, Usage

Abstract

Ganoderma lucidum (Fr.) Krast is a basidiomycete of the family Ganodermataceae, whose production is on the increase due to its medicinal attributes. However, most scientific research published in Brazil is related to nutraceuctic and medicinal properties of G. lucidum with scanty reference to culture technology. Analysis of the potentiality of malt bagasse, a residue from the brewery industry, in the culture of G. lucidum is to make viable the use of the material for the production of a type of highly aggregated food (mushrooms). The potential of malt bagasse was tested at different proportions (0, 5, 10, 15 and 20%, dry base, treatments T1, T2, T3, T4 and T5, respectively) with substrates for the culture of Ganoderma lucidum to evaluate the mass of fresh basidium and the substrate´s chemical characteristics. In the case of produced mass, treatments T1, T2, T3 and T4 did not differ statistically, with rates between 40.0 and 47.6 g, above treatment T5, with mean 23 g, differing statistically from the others. Substrate´s chemical characterization revealed pH increase according to use of malt bagasse which may have caused a decrease in productivity in treatment T5. Results show that malt bagasse within the proposed conditions may be used as a supplement up to 15%, with satisfactory productivity of G. lucidum.

Author Biographies

Ana Claudia Chimini, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado
Graduada em Engenharia Agronômica pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil.
Olívia Gomes Martins, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutoranda em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP) , Botucatu (SP), Brasil.
José Raimundo de Souza Passos, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutor em Agronomia, Docente permanente do Programa de Pós-graduação em Ciência Florestal (PPPCF), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP) , Botucatu (SP), Brasil.
Meire Andrade, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutora em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Energia na Agricultura), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

References

BRUST, L. A. C.; ARAGÃO, A. P.; BEZERRA JUNIOR, A. G.; FRANÇA, T. N.; GRAÇA, F. A. S.; PEIXOTO, P. V. Enfermidades em bovinos associadas ao consumo de resíduos de cervejaria, Pesquisa Ve¬terinária Brasileira, v. 35, n. 12, p. 956-964, 2015.

BULAM, S.; ÜSTÜN, N. Ş.; PEKŞEN, A. Health Benefits of Ganoderma lucidum as a Medicinal Mushroom. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, Sivas, v. 7, n. sp1, p. 84-93, 2019.

CARVALHO, C. S. M.; SALES-CAMPOS, C.; CARVALHO, L. P.; MINHONI, M. T. A.; SAAD, A. L. M.; ALQUATI, G. P.; ANDRADE, M. C. N. Cultivation and bromatological analysis of the medicinal mushroom Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P. Karst cultivated in agricultural waste. African Journal of Biotechnology, Nairobi, v. 14, n. 5, p. 412-418, 2015.

CHANG, S. T.; MILES, G. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. 2ª ed. Boca Raton: CRC press, 2004.

CHIMINI, A. C.; ABILIO, D. P.; MARTINS, O. G.; LOBO, T. F.; ANDRADE, M. C. N. Resíduo da Indústria Cervejeira na Produção de Novos Substratos para o Cultivo do Cogumelo Ganoderma lucidum. In: XXV FÓRUM DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 2018, Bauru. Anais [...]. Bauru: USC, 2018, p. 52.

FRASSON, M. F.; CARVALHO, S.; PIRES, C. C.; SIMÕES, F. S. B.; SEVERO, M. M.; FARINHA, E. T.; MENEGON, A. M.; SIMÕES, R. R.; MELLO, V. L.; KAYSER, A. Comportamento ingestivo e produtivo de cordeiros alimentados com resíduo úmido de cervejaria em substituição a silagem de sorgo. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v. 63, n. 250, p. 183-190, 2016.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO (MAPA). Manual de métodos analíticos oficiais para fertilizantes minerais, orgânicos, organominerais e corretivos. Brasília, 2007, 220p.

MOTTA, S. S. Resíduo industrial de cervejaria e agrícola do sorgo para o cultivo de Pleurotus ostreatus. 2019. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia Ambiental) - Universidade do Sagrado Coração, Bauru, 2019.

NELDER, J. A.; WEDDERBURN, R. W. Generalized linear models. Journal of the Royal Statistical Society Series A, v. 135, n. 3, p. 370-384, 1972.

ROLIM, L. N. Estudos fisiológicos, bioquímicos e moleculares de isolados de Ganoderma lucidum (Fr.) karst. cultivados pela técnica Jun-Cao. 2009. Tese (Doutorado em Biologia de Fungos) - Universidade Federal de Pernambuco, Recife, 2009.

SAAD, A. L. M.; LIMA, F. S.; ANDRADE, M. C. N. Adubo orgânico consorciado com gramíneas para o cultivo do cogumelo Ganoderma lucidum. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, Maringá, v. 11, n. 2, p. 561-572, 2018.

SAAD, A. L. M.; VIANA, S. R. F.; SIQUEIRA, O. A. P. A.; SALES-CAMPOS, C.; ANDRADE, M. C. N. Aproveitamento de resíduos agrícolas no cultivo do cogumelo medicinal Ganoderma lucidum utilizando a tecnologia chinesa “Jun-Cao”. Ambiência, Guarapuava, v. 13, n. 3, p. 271-283, 2017.

SALES-CAMPOS, C.; VIEIRA, F. R.; JESUS, J. P. F.; DELBEM, N. L. C.; MINHONI, M. T. A.; ANDRADE, M. C. N. Eucalyptus sawdust as base substrate for the cultivation of edible mushroom Ganoderma lucidum. In: 5TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTALLY-COMPATIBLE PRODUCTS, 2012, Porto. Anais [...]. Porto, Portugal, 2012.

SOTO-VELAZCO, C.; LÓPEZ, C.; VÁZQUEZ BALLS, E.; ALVAREZ, I. Cultivation of Ganoderma lucidum and its effect on the production of limphocytes. In: SÁNCHEZ, J. E.; HUERTA, G.; MONTIEL, Y. E. (Eds.). Mushroom Biology and Mushroom Products. Cuernavaca, UAEM, p. 379-382, 2002.

VALGINHAK, D. A.; DALLA SANTA, H. S. Potencial de utilização de resíduos da indústria papeleira como substratos para cultivo de Ganoderma lucidum (Reishi). Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 10, n. 3, p. 9-23, 2018.

WANG, H. X.; NG, T. B. A laccase from the medicinal mushroom Ganoderma lucidum. Applied microbiology and biotechnology, Münster, v. 72, n. 3, p. 508-513, 2006.

WATERS, D. M.; JACOB, F.; TITZE, J.; ARENDT, E. K. Fibre, protein and mineral fortification of wheat bread through milled and fermented brewer’s spent grain enrichment. European Food Research and Technology, [S. l.], v. 235, p. 767-778, 2012.

WESTFALL, P. H.; TOBIAS, R. D.; WOLFINGER, R. D. Multiple comparisons and multiple tests using SAS. Cary: SAS Institute, 1999.

ZHOU, X.-W. Cultivation of Ganoderma lucidum. Edible and Medicinal Mushrooms, p. 385-413, 2017.

Published
2021-03-26
Section
Environment