Experimental culture of Basidiomycetes causing white rot fungi of the Amazon region in different substrates

Keywords: Fungi, Mycelial growth, Sawdust, Temperature

Abstract

Technology for the culture of fungi in the Amazon region is highly deficit, even though the region has great potentiality. Current study analyzes the experimental production of new strains of Amazon basidiomycetes at different substrates and temperatures. Fungus strains, Pleurotus ostreatus, Boletus sp., Agaricales, Auricularia sp., Pleurotus djamor var. roseus and Agaricomycetes were retrieved from the laboratory for the Culture of Eatable Fungi of COTI/INPA. Prime matter for the preparation of the substrate were wood wastes: marupá (Simarouba amara) and cajuí (Anacardium giganteum), and agroindustrial wastes: pseudostem of the banana tree (Musa sp.) of the variety Thap Maeo. Randomized assay design comprised a factorial scheme 4 x 6 x 2 (4 substrates, 6 strains and 2 temperatures), with 3 replications each, totaling 144 experimental units. Mycelial growth was measured daily, at two temperatures (25 and 30°C), till total colonization of substrates by the fungi. Loss of organic matter (LOM %) was also evaluated. Data underwent analysis of variance ANOVA, and means compared by Tukey´s test (5%). In most treatments polynomial lines showed a similar growth with hikes in some cases. In the case of LOM PMO (%), substrate of cajuí, Thap Maeo and mixture of bran had the highest rates. The two temperatures were positive for the strains´ development. All strains investigated had an affinity by tested substrates in vitro and could be employed in further studies.

Author Biographies

Ceci Sales-Campos, Laboratório de Cultivo de Fungos Comestíveis do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
Pesquisadora do Laboratório de Cultivo de Fungos Comestíveis do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA), Manaus (AM), Brasil.
Leise da Silva Pessoa, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
Bolsista de iniciação científica do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA), Manaus (AM), Brasil.
Maria Aparecida de Jesus, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
Pesquisadora do Laboratório de Patologia da Madeira do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA), Manaus (AM), Brasil.
Cristiane Vieira Helm, Embrapa Florestas, Paraná
Pesquisadora da Embrapa Florestas, Colombo (PR) , Brasil.
Olívia Gomes Martins, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutoranda em Agronomia - Energia na Agricultura, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" - UNESP, Botucatu (SP), Brasil.
Meire Cristina Nogueira de Andrade, Faculdade Gran Tietê
Docente da Faculdade Gran Tietê, departamento de Engenharia Agronômica, Barra Bonita (SP), Brasil.

References

ANDRADE, M. C. N.; CHAVARI, J. L.; MINHONI, M. T. A.; ZIED, D. C. Crescimento micelial in vitro de cinco linhagens de Agaricus bisporus submetidas a diferentes condições de temperatura. Acta Scientiarum Agronomy, v. 32, n. 1, p. 69-72, 2010.

ANDRADE, M. C. N.; MINHONI, M. T. A.; ZIED, D. C. Avaliação nutricional do cogumelo shiitake [Lentinula edodes (Berk.) Pegler] em função da linhagem e do tipo de eucalipto cultivado. Food Science and Technology, v. 28, n. 4, p. 916-921, 2008.

ATHAYDE, M. B.; ZIED, D. C.; MINHONI, M. T. A.; ANDRADE, M. C. N. Influência da temperatura no crescimento micelial de linhagens de Lentinula edodes. Ambiência, v. 6, n. 3, p. 503-509, 2010.

BILAY, V. T.; SOLOMKO, E. F.; BUCHALO, A. S. Growth of edible and medicinal mushrooms on commercial agar media. In: VAN GRIENSVEN, L. J. L. D. Science and cultivation of edible fungi. Rotterdam: Balkema, 2000. p. 779-782.

BONONI, V. L.; CAPELARI, M.; MAZIERO, R.; TRUFEM, S. F. B. S. Cultivo de cogumelos comestíveis. 2. ed. São Paulo: Ícone, 1999.

CANNON, P. F.; AGUIRRE-HUDSON, B.; AIME, M. C.; AINSWORTH, A. M.; BIDARTONDO, M. I.; GAYA, E.; HAWKSWORTH, D.; KIRK, P.; LEITCH, I.; LÜCKING, R. State of the World’s Fungi. Kew: Royal Botanic Gardens, 2018.

CAVALLAZZI, J. R. P.; BRITO, M. S.; OLIVEIRA, M. G. A.; VILLAS-BÔAS, S. G.; KASUYA, M. C. M. Lignocellulolytic enzymes profile of three Lentinula edodes (Berk.) Pegler strains during cultivation on eucalyptus bark-based medium. Food, Agriculture and Environment, v. 2, n. 1, p. 291-297, 2004.

DIAS, E. S.; KOSHIKUMO, E. M. S.; SCHWAN, R. F.; SILVA, R. da. Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas. Ciência e Agrotecnologia, v. 27, n. 6, p. 1363-1369, 2003.

FERREIRA, D. F. SISVAR versão 4.2. Lavras: Dex/UFLA, 2003.

GOMES-DA-COSTA, S. M.; COIMBRA, L. B.; SILVA, E. S. da. Crescimento micelial de dois isolados de Lentinula edodes (Berk.) Pegler, em resíduos ligninocelulósicos. Acta Scientiarum Biological Sciences, v. 30, n. 2, p. 191-196, 2008.

MARTINS, O. G. M.; ABILIO, D. P.; SIQUEIRA, O. A. P. A.; RONCHESEL, M.; ANDRADE, M. C. N. Sobra de alimentos como alternativa para a formulação de novos substratos para o cultivo de Pleurotus ostreatus (Basidiomycota, Fungi). Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 11, n. 2, p. 505-518, 2018.

MENEZES, C. R.; BARRETO, A. R. Biodegradação de resíduos linocelulósicos por fungos basidiomicetos: Caracterização dos resíduos e estudo do complexo enzimático fúngico. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, v. 19, n. 2, p. 1365-1391, 2015.

MICROCAL. Origin 8.6. Northampton: Microcal Software Inc., 2011.

NYOCHEMBENG, L. M.; BEYL, C. A.; PACUMBABA, R. P. Optimizing edible fungal growth and biodegradation of inedible crop residues using various cropping methods. Bioresource technology, v. 99, n. 13, p. 5645-5649, 2008.

RABONATO, A. C.; MINHONI, M. T. A.; CERVEZAN, T. C. M.; BONFIM, F. P. G.; DUARTE, M. C. T. Determinação do teor de glicose em bagaço de cana-de-açúcar hidrolizado pelo processo de conversão enzimática. Energia na Agricultura, v. 30, n. 1, p. 11-19, 2015.

SALES-CAMPOS, C. Aproveitamento de resíduos madeireiros e da agroindústria regional para o cultivo de fungos comestíveis de ocorrência na Região Amazônica. 2008. 183f. Tese (Doutorado em Biotecnologia) Universidade Federal do Amazonas - UFAM, Manaus, 2008.

SALES-CAMPOS, C.; MINHONI, M. T. A.; ANDRADE, M. C. N. Produtividade de Pleurotus ostreatus em resíduos da Amazônia. Interciência, v. 35, n. 3, p. 198-201, 2010.

SALES-CAMPOS, C.; ANDRADE, M. C. N. Aproveitamento de resíduos madeireiros para o cultivo do cogumelo comestível Lentinus strigosus de ocorrência na Amazônia. Acta Amazonica, v. 41, n. 1, p. 1-8, 2011.

SALES-CAMPOS, C.; EIRA, A. F.; DE JESUS, M. A.; CAMPAGNOLLI, F.; ANDRADE, M. C. N. Crescimento micelial de Pleurotus ostreatus em resíduo de Simarouba amara. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 11, p. 1633-1635, 2008.

SARI, M.; PRANGE, A.; LELLEY, J. I.; HAMBITZER, R. Screening of beta-glucan contents in commercially cultivated and wild growing mushrooms. Food Chemistry, v. 216, p. 45-51, 2017.

SILVA, A. C.; JORGE, N. Cogumelos: compostos bioativos e propriedades antioxidantes. UNOPAR Científica Ciências Biológicas e da Saúde, v. 13, p. 375-384, 2011.

SILVA, C. J. A.; MALTA, D. J. N. A importância dos fungos na biotecnologia. Caderno de Graduação - Ciências Biológicas e da Saúde, v. 2, n. 3, p. 49, 2017.

SOUZA, A. Q. L.; SOUZA, A. D. L.; ASTOLFI FILHO, S.; PINHEIRO, M. L. B.; SARQUIS, M. I. M.; PEREIRA, J. O. Atividade antimicrobiana de fungos endofíticos isolados de plantas tóxicas da amazônia: Palicourea longiflora (aubl.) rich e Strychnos cogens bentham. Acta Amazonica, v. 34, n. 2, p. 185-195, 2004.

TORTORA, G. J.; FUNKE, B. R.; CASE, C. L. Microbiologia. 12. ed. Porto Alegre: Artmed, 2017.

TRIERVEILER-PEREIRA, L.; SULZBACHER, M. A.; BALTAZAR, J. M. Diversidade de fungos brasileiros e alimentação: o que podemos consumir?. In: FÓRUM AMBIENTAL DE ANGATUBA, 3, 2018, Angatuba. Anais [...] Angatuba: Escola Planeta, 2018.

Published
2022-02-21
Section
Environment