Socioeconomic profile and consumption of organic products in an Agroecological Fair in Belém, Brazil

Keywords: Agroecology, Organic consumption, Organic production, Socio-economy

Abstract

Agroecological fairs are the main routes for the distribution of organic food whose consumers are concerned with feeding habits and environmental impacts. Current analysis characterizes and analyzes the socioeconomic profile and purchasing and consumption aspects of consumers in an organic fair in Belem PA Brazil. The agricultural fair occurs twice a week in Praça Brasil and there were 150 people at the time of data collection. Size of sample (n = 76 consumers), at 8% sample error, was calculated. Structured forms with questions were randomly applied and data were tabulated by Excel and analyzed by descriptive statistics and χ2-square test. Results showed a heterogenic profile with a predominance of intermediately aged people, high schooling and great monthly income. Most consumers were always present at the fair and only recently became adepts of organic food. Main difficulties for the acquisition and consumption of organic food comprised issues related to access to fairs, variety of products and prices; indirectly, the lack of propaganda. Strategies by the administration and by the sellers are needed to aggregate diversified consumers, especially those with lower incomes.

Author Biographies

Thyago Gonçalves Miranda, Universidade Federal do Pará - UFPA
Mestre em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado do Pará (UEPA). Doutorando em Biodiversidade e Biotecnologia pela Rede Bionorte em parceria com a Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil.
Raynon Joel Monteiro Alves, Universidade Federal do Pará - UFPA
Mestre em Ciências Ambientais, ambos pela Universidade do Estado do Pará. Doutorando do Programa de Pós-graduação em Biodiversidade e Biotecnologia, da Rede Bionorte, Universidade Federal do Pará (UFPA), Brasil.
Elis Ribeiro Magno-Silva, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Mestre em Ciências Ambientais (Universidade do Estado do Pará (UEPA). Professora de Biologia na Prefeitura Municipal de Barcarena (PA), Brasil.
Altem Nascimento Pontes, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Doutor em Ciências, na modalidade Física, pela Universidade Estadual de Campinas. Professor Associado III da Universidade Federal do Pará e Professor Adjunto IV da Universidade do Estado do Pará, Brasil.
Ana Cláudia Caldeira Tavares-Martins, Universidade do Estado do Pará - UEPA
Professora Adjunto IV do departamento de Ciências Naturais e professora permanente do Programa de Pós-graduação em Ciências Ambientais (PPGCA) da Universidade do Estado do Pará (UEPA), Brasil.

References

FERREIRA JUNIOR, A. B.; FABRI, A.; KOBS, F. F.; FERRARI, M. D.; GOMES, N.; CASAGRANDE JÚNIOR, E. F.; DA SILVA, M. C. Feira orgânica do passeio público da cidade de Curitiba-PR: um levantamento do perfil dos consumidores. Revista Meio Ambiente e Sustentabilidade, v. 9, n. 4, p. 169-190, 2015

AGOVINO, M.; CROCIATA, A.; QUAGLIONE, D.; SACCO, P.; SARRA, A. Good Taste Tastes Good. Cultural Capital as a Determinant of Organic Food Purchase by Italian Consumers: Evidence and Policy Implications. Ecological Economics, v. 141, n. 2017, p. 66-75, 2017. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2017.05.029. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2017.05.029

ÁLVAREZ CASTAÑO, L. S.; CADAVID CASTRO, M. A.; QUINTERO-VERGARA, S. D.; MARTÍNEZ-BEDOYA, X.; RÍOS PANIAGUA, L. M. Los consumidores de alimentos orgánicos ¿es posible construir política pública? Nutrición Hospitalaria, v. 36, n. 3, p. 640-646, 2019. DOI: 10.20960/nh.2022. Disponível em: https://www.nutricionhospitalaria.org/articles/02022/show

ANDRADE, L. M. S.; BERTOLDI, M. C. Atitudes e motivações em relação ao consumo de alimentos orgânicos em Belo Horizonte - MG. Brazilian Journal of Food Technology, v. 15, n. spe, p. 31-40, 2012. DOI: 10.1590/s1981-67232012005000034

ASIF, M.; XUHUI, W.; NASIRI, A.; AYYUB, S. Determinant factors influencing organic food purchase intention and the moderating role of awareness: A comparative analysis. Food Quality and Preference, v. 63, p. 144-150, 2018. DOI: 10.1016/j.foodqual.2017.08.006. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodqual.2017.08.006

BOZ, I.; AYAN, A. K.; ATASEVEN, Y.; KAYNAKÇI, C. Experts’ Points of View on Developing Local Organic Bazaars in Turkey. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics & Sociology, v. 37, n. 2, p. 1-9, 2019

BRAGA, M. O comportamento de compra de produtos orgânicos: uma reflexão sobre o perfil dos consumidores através da comparação entre faixas etárias e níveis de renda familiar - uma abordagem estatística. Qualis Sumaré - Revista Acadêmica Eletrônica, v. 8, p. 1-13, 2014

BRYŁA, P. Organic food consumption in Poland: Motives and barriers. Appetite, v. 105, p. 737-746, 2016. DOI: 10.1016/j.appet.2016.07.012. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2016.07.012

DE KONING, J. I. J. C.; CRUL, M. R. M.; WEVER, R.; BREZET, J. C. Sustainable consumption in Vietnam: An explorative study among the urban middle class. International Journal of Consumer Studies, v. 39, n. 6, p. 608-618, 2015. DOI: 10.1111/ijcs.12235

DUMORTIER, J.; EVANS, K. S.; GREBITUS, C.; MARTIN, P. A. The Influence of Trust and Attitudes on the Purchase Frequency of Organic Produce. Journal of International Food and Agribusiness Marketing, v. 29, n. 1, p. 46-69, 2017. DOI: 10.1080/08974438.2016.1266565. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1080/08974438.2016.1266565

FEIL, A. A.; CYRNE, C. C. S.; SINDELAR, F. C. W.; BARDEN, J. E.; DALMORO, M. Profiles of sustainable food consumption: Consumer behavior toward organic food in southern region of Brazil. Journal of Cleaner Production, v. 258, p. 120690, 2020. DOI: 10.1016/j.jclepro.2020.120690. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.120690

HASHEM, S.; MIGLIORE, G.; SCHIFANI, G.; SCHIMMENTI, E.; PADEL, S. Motives for buying local, organic food through English box schemes. British Food Journal, v. 120, n. 7, p. 1600-1614, 2018. DOI: 10.1108/BFJ-08-2017-0426

KRANJAC, M.; VAPA-TANKOSIC, J.; KNEZEVIC, M. Profile of organic food consumers. Ekonomika poljoprivrede, v. 64, n. 2, p. 497-514, 2017. DOI: 10.5937/ekopolj1702497k

KRANJAC, M.; VAPA-TANKOSIC, J.; KNEŽEVIĆ, M. Profile of organic food consumers. ECONOMICS OF AGRICULTURE, v. 64, n. 2, p. 497-514, 2017

KUSHWAH, S.; DHIR, A.; SAGAR, M.; GUPTA, B. Determinants of organic food consumption. A systematic literature review on motives and barriers. Appetite, v. 143, p. 104402, 2019. DOI: 10.1016/j.appet.2019.104402. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.104402

MARREIROS, C.; LUCAS, M. R.; RÖHRICH, K. Explaining organic food choice on the basis of socio-demographics. A study in Portugal and Germany. Cefage-Ue, p. 17, 2010

MASCARENHAS, G.; DOLZANI, M. C. S. Feira livre: territorialidade popular e cultura na metrópole contemporânea. Ateliê Geográfico, v. 2, n. 2, p. 72-87, 2008. DOI: 10.5216/ag.v2i2.4710

MAYANGSARI, I. D.; TRENGGANA, A. F. M.; ALI, D. S. F.; ABDILLAH, F. Marketing strategy of organic products in bandung: farmer community, product innovation and social media. International Journal of Engineering & Technology, v. 7, n. 4, p. 1286-1291, 2018

MOHAMMED, A. A. What motivates consumers to purchase organic food in an emerging market? An empirical study from Saudi Arabia. British Food Journal, n. March 2019, 2020. DOI: 10.1108/BFJ-07-2020-0599

NASCIMENTO, D. V. C.; SILVA, J. A.; PINTO, M. R.; MESQUITA, M. C. Quando o orgânico se torna "rótulo": discussões críticas sobre consumo e Agroecologia a partir de um empreendimento de Economia Solidária. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 26, n. 3, p. 608-628, 2018

NGUYEN, T. N.; LOBO, A.; GREENLAND, S. The influence of cultural values on green purchase behaviour. Marketing Intelligence and Planning, v. 35, n. 3, p. 377-396, 2017. DOI: 10.1108/MIP-08-2016-0131

OLIVEIRA-BROCHADO, F.; OLIVEIRA-BROCHADO, A.; CALDEIRA, T. Os determinantes psicológicos do consumidor verde. Tourism & Management Studies, v. 11, n. 2, p. 104-111, 2015. DOI: 10.18089/tms.2015.11213

PEROSA, J. M. Y.; TARSITANO, M. A. A.; MARTINS, M. I. E. G.; PIGATTO, Gessuir; ANTONANGELO, A. Perfil do consumidor de frutas em cidades do interior do estado de São Paulo - SP. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 34, n. 4, p. 1084-1090, 2012. DOI: 10.1590/S0100-29452012000400015

PINHO, L. S.; OLIVEIRA, M. A. A.; MENEZES, R. C. E. Perfil dos consumidores de duas feiras orgânicas de Maceió (AL). Revista Eletrônica Extensão em Debate, v. 2, n. 1, p. 63-78, 2019. Disponível em: http://200.17.114.107/index.php/extensaoemdebate/article/view/6994

POHL, N. H.; CORRÊA-FILHO, J. B.; ABBADE, E. B. O perfil dos consumidores de produtos orgânicos da cidade de Santa Maria-RS. Revista Estudo & Debate, v. 26, n. 4, p. 67-83, 2019

RODRIGUES, B. A.; BITTENCOURT, J. V. M.; MACEDO, L. M. Canais de comercialização para os alimentos orgânicos: um estudo no Sul do Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 36, n. 2, p. 26441, 2019. DOI: 10.35977/0104-1096.cct2019.v36.26441

SANTOS, J. S.; SILVA-JÚNIOR, L. H. Determinantes socioeconômicos do consumo e disposição a pagar por alimentos orgânicos no agreste de Pernambuco. Reflexões Econômicas, v. 1, n. 1, p. 49-84, 2015

SANTOS, L.; BIDARRA, Z.; SCHMIDT, C.; STADUTO, J. Políticas públicas para o comércio de produtos orgânicos no Brasil. Revista de Ciências Agrárias, v. 40, n. 2, p. 447-459, 2017. DOI: 10.19084/rca16131.

SANTOS, N. C. S.; ARAÚJO, J. F. Produção orgânica em Petrolina-PE e em Juazeiro-BA na perspectiva dos consumidores da região. Revista Ouricuri, v. 7, n. 2, p. 31-44, 2017. DOI: 10.1017/CBO9781107415324.004

SILVA, A. M.; SILVA, A. B. N. Avaliação do hábito de consumo e perfil sócio-econômico-nutricional dos consumidores em feiras livres do município de Barreiros. Revista Cararvana, v. 4, p. 112-124, 2019

SILVA, D. A. O perfil do consumidor da feira de transição agroecológica do bairro Valentina Figueiredo, na cidade de João Pessoa - PB. Revista Espaço Acadêmico, v. 9, n. 107, p. 124-128, 2010

TERRA, S. B.; COSTA, J. E. L. Nível de informação e consumo da população sobre produtos orgânicos em Santana do Livramento, Rio Grande do Sul. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 12, n. 2, p. 311-318, 2017. DOI: 10.18378/rvads.v12i2.4822

TONI, D.; MILAN, G. S.; LARENTIS, F.; EBERLE, L.; PROCÓPIO, A. W. Image configuration of organic food and its motivation for consumption. Ambiente & Sociedade, v. 23, 2020. DOI: 10.1590/1809-4422asoc20170232r4vu2020l5ao.

Published
2022-09-30
Section
Agrobusiness