Food and drink poisoning and occurrence of waterborne and foodborne diseases in Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2022v15n4.e11170

Keywords:

Foodborne diseases, Epidemiology, Food safety

Abstract

The present study aimed to investigate the epidemiological profile of notifications for intoxication and water and foodborne diseases (WFD) in Brazil, between 2016 and 2021. This was a documentary, quantitative, descriptive study with data collected from the Notifiable Diseases Information System - SINAN and Ministry of Health. The results showed a decrease in the number of notifications over the years, despite the high number found in 2017 and 2018. The profile of people intoxicated between 2016 and 2021 was male (58.3%), aged 20-59 years (60.5%) and brown (46.6%). As for the main etiological agents related to WFD outbreaks in the analyzed period, the bacterium Escherichia coli (7.9%) stood out. The investigation of available data on intoxications and WFD is necessary for verification and monitoring of cases that occur annually in Brazil and in the world.

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Author Biographies

Jeniffer Dutra de Souza Batista, Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu

Discente do Curso de Bioquímica da Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu (UFSJ-CCO), Divinópolis (MG), Brasil

Larissa Silva Soares, Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu

Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas (PPGCF) da Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu (UFSJ-CCO), Divinópolis (MG), Brasil

Lara Luiza Freitas de Oliveira, Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu

Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia (PPGBIOTEC) da Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu (UFSJ-CCO), Divinópolis (MG), Brasil.

Nayara Ragi Baldoni, Universidade de Itaúna - UIT

Docente do curso de Biomedicina, Universidade de Itaúna (UIT), Itaúna (MG), Brasil.

Farah Maria Drumond Chequer , Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu

Docente permanente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas da Universidade Federal de São João del-Rei, Campus Centro-Oeste Dona Lindu (UFSJ-CCO), Divinópolis (MG), Brasil

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Published

2022-12-29

How to Cite

Batista, J. D. de S. ., Soares, L. S. ., Oliveira, L. L. F. de ., Baldoni, N. R. ., & Chequer , F. M. D. . (2022). Food and drink poisoning and occurrence of waterborne and foodborne diseases in Brazil. Saúde E Pesquisa, 15(4), 1–21. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2022v15n4.e11170

Issue

Section

Artigos Originais