Comparing food intake calculated by two lists of food composition

Authors

  • Camila Tamires de Castilhos Romani Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
  • Evelyn Carvalho de Lima Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
  • Vera Elizabeth Closs Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
  • Fabrício Edler Macagnan UFCSPA
  • Margareth da Silva Oliveira Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
  • Andréia da Silva Gustavo Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)
  • Ana Maria Pandolfo Feoli Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2019v12n1p19-27

Keywords:

Food analysis, Food intake, Nutrients, List of Food Composition.

Abstract

Energy, macronutrient and micronutrient intakes are compared by two food composition lists: Brazilian Food Composition List and nutrition facts and the United States Department of Agriculture Food Composition Databases (USDA). Current transversal study comprised data on food intake of participants within the main research theme ‘Changes in Life Style and Cardiovascular Risks’. Data were analyzed by Kruskal Wallis and Post-Hoc Dunn tests and by Pearson´s Co-relation test. Fifty-nine 24-h records were evaluated. Medians of 21 out of 29 nutrients (72.4%) showed statistically significant difference (p<0.05) when compared to results from evaluated tables. There was significant divergence between the nutrition rates in the lists. The above is a warning on the use of these tools and their influence on results in calculating food intake and impact in nutritional prescriptions.

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Author Biographies

Camila Tamires de Castilhos Romani, Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Nutricionista pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Evelyn Carvalho de Lima, Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Nutricionista pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS). B

Vera Elizabeth Closs, Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Doutora em Gerontologia Biomédica pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS)

Fabrício Edler Macagnan, UFCSPA

Docente adjunto da Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Docente e Tutor no Programa de Residência Multiprofissional Integrada em Saúde com ênfase em Onco-Hematologia desenvolvido em conjunto com a Irmandade Santa Casa de Misericórdia de Porto Alegre (ISCMPA) e Docente no Programa de Pós-Graduação em Ciências da Reabilitação (UFCSPA)

Margareth da Silva Oliveira, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Doutorado em Psiquiatria e Psicologia Médica pela Universidade Federal de São Paulo e Pós-Doutorado na University of Maryland Baltimore County (UMBC-USA). Pesquisadora Produtividade CNPq-1C, Docente titular da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Andréia da Silva Gustavo, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Doutorado em Epidemiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Professora adjunta e Coordenadora do Curso de Graduação em Enfermagem da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS).

Ana Maria Pandolfo Feoli, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

Doutorado em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Docente e pesquisadora do Curso de Nutrição e do Pós Graduação em Psicologia da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS)

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Published

2019-03-04

How to Cite

Romani, C. T. de C., Lima, E. C. de, Closs, V. E., Macagnan, F. E., Oliveira, M. da S., Gustavo, A. da S., & Pandolfo Feoli, A. M. (2019). Comparing food intake calculated by two lists of food composition. Saúde E Pesquisa, 12(1), 19–27. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2019v12n1p19-27

Issue

Section

Artigos Originais