Brazilian household survey: trend in traditional foods consumption, 2002-2018

Authors

  • Milena Serenini Bernardes Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP https://orcid.org/0000-0002-2266-2991
  • Paula Bernardes Machado Universidade Federal de Lavras - UFLA
  • Patrícia de Menezes Marinho Universidade Federal de Alagoas - UFAL
  • Renan Serenini Bernardes Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística
  • Giovana Longo-Silva Universidade Federal de Alagoas - UFAL
  • Maysa Helena de Aguiar Toloni Universidade Federal de Lavras - UFLA

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2021v14Supl.1.e9325

Keywords:

Demography, Food, diet and nutrition, Staple food

Abstract

The evolution of consumption of traditional foods and Brazilian basic food basket between 2002 and 2018 is described through a time series of consumption of traditional food and Brazilian basic food basket based on data from Brazilian household surveys. Trend of annual per capita household food acquisition of food was analyzed according to the studied periods and regions in Brazil. Results reveal there was a decrease in household food acquisition of all items in the basic food basket, except butter (8.3%). Greatest reduction rates comprised cassava flour (-69.9%), wheat flour (-56.1%) and beans (-52.3%). In the southern region highest percentage decrease rate comprised the acquisition of beans (-56.1%), whilst in the northern region a sharp reduction in meat (-32.1%) and milk consumption (-57.2%) may be underscored. Decrease in the consumption of traditional foods by the population may detect possible damage to the health of individuals and loss of the Brazilian food culture.

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Author Biographies

Milena Serenini Bernardes, Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP

Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Doutoranda em Pediatria e Ciências Aplicadas em Pediatria pela Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), São Paulo (SP), Brasil

Paula Bernardes Machado, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Mestranda no Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Lavras (PPGNS/UFLA), Lavras (MG), Brasil.

Patrícia de Menezes Marinho, Universidade Federal de Alagoas - UFAL

Mestre em Nutrição Humana pelo Programa de Pós-graduação da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Alagoas (PPGNUT/UFAL). Doutoranda em Pediatria e Ciências Aplicadas à Pediatria pela Escola Paulista de Medicina da Universidade Federal de São Paulo (EPM/UNIFESP), São Paulo (SP), Brasil.

Renan Serenini Bernardes, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística

Graduado nos cursos de Ciências Econômicas com Ênfase em Controladoria e Bacharelado Interdisciplinar em Ciência e Economia, ambos pela Universidade Federal de Alfenas (UNIFAL/MG). Mestre em Estatística Aplicada e Biometria pela Universidade Federal de Alfenas-MG , trabalha no Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Desde 2016 atuo como chefe da agência de Varginha. Atualmente é aluno de doutorado pelo programa de Estudos Estatísticos e Socioeconômicos da Universidade Sapienza, em Roma - Itália.

Giovana Longo-Silva, Universidade Federal de Alagoas - UFAL

Doutora em Ciências aplicadas à Pediatria (Departamento de Pediatria/UNIFESP). Pós-doutorado na Universitat de Barcelona, Espanha, com enfoque no estudo da cronobiologia e crononutrição. Professora Adjunta da Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Brasil.

Maysa Helena de Aguiar Toloni, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Doutora em Ciências pela Disciplina de Nutrologia/Departamento de Pediatria da Universidade Federal de São Paulo (2013). Doutorado-sanduíche na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Portugal. Professora Adjunta nível C da Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Lavras (UFLA), Lavras (MG), Brasil.

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Published

2021-12-20

How to Cite

Bernardes, M. S. ., Machado, P. B. ., Marinho, P. de M. ., Bernardes, R. S. ., Longo-Silva, G., & Toloni, M. H. de A. . (2021). Brazilian household survey: trend in traditional foods consumption, 2002-2018. Saúde E Pesquisa, 14((Supl. 1), 1–15. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2021v14Supl.1.e9325

Issue

Section

Artigos Originas - Promoção da Saúde