Effects of the dentition and finishing degree on the weight and carcass yield of cattle finished in confinement

Keywords: Beef cattle production, Carcass fatness, Feedlot, Slaughter age, Slaughter early

Abstract

The objective of this work was to analyze the effects of dentition and finishing degree on weight and carcass yield of predominantly Aberdeen Angus cattle, finished in feedlot. The independent variables evaluated were dentition and degree of finishing. The dependent variables evaluated were cold carcass weight (PCF), cold carcass yield related to farm weight (RFZ) and cold carcass yield related to slaughterhouse weight (RFG). Data of 7,171 bovines, castrated steers and heifers, finished in feedlot of the slaughterhouse that provided the data were considered. The feedlot and slaughterhouse are located in Rio Grande do Sul state, Brazil, and the data were collected during the years 2020 and 2021. These were analised to interaction and linear regression. For steers and heifers, the regression equations of the dependent variables as a function of dentition are significant, presenting a positive estimator for PCF. For RFZ the equation was not significant for steers, and for RFG the equation was not significant for the heifers. The equations of the variables in relation to the finishing degree were significant, presenting a positive estimator for steers and heifers. The increase in dentition increases PCF in both males and females, but decreases RFZ in females, not changing in steers. The GFR decreases in males with advancing maturity, but does not change in females. The increment in the finishing degree increases the PCF, and the yields of cold carcass, RFZ and RFG.

Author Biographies

Gabrielly da Rosa Moraes, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
Zootecnista, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria (RS), Brasil.
Fabiano Nunes Vaz, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
Doutor em Agronegócios, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Professor associado da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria (RS), Brasil.
Acácio Druzian, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
Zootecnista, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria (RS), Brasil.
Anthony Paz Cardoso, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
Acadêmico de Zootecnia, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria (RS), Brasil.
Leonir Luiz Pascoal, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
Doutor em Zootecnia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Professor adjunto da universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Santa Maria (RS), Brasil.
Ricardo Zambarda Vaz, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM, Campus Palmeira das Missões
Doutor em Zootecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Professor associado do Departamento de Zootecnia e Ciências Biológicas da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Campus Palmeira das Missões (RS), Brasil.

References

ABIEC. Beef Report. Perfil da pecuária no Brasil. 2021. Associação Brasileira das Indústrias Exportadoras de Carne, 2021. Disponível em: http://abiec.com.br/publicacoes/beef-report-2021/. Acesso em: 20 jun. 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa n° 9, de 04/05/2004. Aprova o Sistema Brasileiro de Classificação de Carcaças de Bovinos, em todo o território nacional, e a classificação dos bovinos abatidos nos estabelecimentos sob o controle do Serviço de Inspeção Federal (SIF). Diário Oficial da União, Brasília, 05/05/2004. 5 p. Disponível em: https://www.defesa.agricultura.sp.gov.br/legislacoes/instrucao-normativa-9-de-04-05-2004,643.html. Acesso em: 20 jun. 2022.

COSTA, E. C.; RESTLE, J.; VAZ, F. N.; ALVES FILHO, D. C.; BERNARDES, R. A. L. C.; KUSS, F. Características da Carcaça de Novilhos Red Angus Superprecoces Abatidos com Diferentes Pesos. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.31, n.1, p.119-128, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000100014.

FREITAS, A. K.; RESTLE, J.; PACHECO, P. S.; PADUA, J. T.; LAGE, M.; MIYAGI, E. S.; SILVA, G. F. R. Características de carcaças de bovinos Nelore inteiros vs castrados em duas idades, terminados em confinamento. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.37, n.6, p.1055-1062, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000600016.

GOMES, M. N. B; FEIJÓ, G. L. D.; DUARTE; SILVA, L. G. P.; SURITA, L. M. A.; PEREIRA, M. W. F. Manual de avaliação de carcaças bovinas. Campo Grande: Editora UFMS: UFMS, 2021. ed. 1. 60p. Disponível em: https://repositorio.ufms.br/handle/123456789/3865. Acesso em: 20 jun. 2022.

LAWRIE, R. A. Ciência da carne. Porto Alegre: Artmed, 2005. Ed. 6. 384p.

MOREIRA, P.; BERBER, R.; LOURENÇO, F.; BELUFI, P.; KONRAD, M. Efeito do sexo e da maturidade sobre o peso de carcaça quente, acabamento e conformação de bovinos abatidos em Sinop-MT. Comunicata Scientiae., Piauí, v. 3, n. 4, p. 292-298, 2012. DOI: https://doi.org/10.14295/cs.v3i4.113.

PACHECO, P. S.; RESTLE, J.; MISSIO, R. L.; MENEZES, L. F. G.; ROSA, J. R. P.; KUSS, F.; ALVES FILHO, D. C.; NEIVA, J. N. M.; DONICH, P. A. M. M. Características da carcaça e do corpo vazio de bovinos charolês de diferentes categorias abatidos com similar grau de acabamento. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., Belo Horizonte, v.65, n.1, p.281-288, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352013000100040.

PACHECO, P. S.; RESTLE, J.; SILVA, J. H. S.; FREITAS, A. K.; ARBOITTE, M. Z.; PADUA, J. T. Relação entre componentes do corpo vazio e rendimentos de carcaça de novilhos de corte. Cienc. Anim. Bras., Goiânia, v.7, p.107-113, 2006. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/view/404. Acesso em: 20 jun. 2022.

RESTLE, J.; GRASSI, C.; FEIJÓ, G. L. D. Características de carcaça de bovinos de corte inteiros ou castrados em diferentes idades. Pesq. Agropec. Bras., Brasília, v.29, n.10, p.1603-1607, 1994a. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/288383903. Acesso em: 20 jun. 2020.

RESTLE, J.; ALVES FILHO, D. C.; FATURI, C.; ROSA, J. R. P.; PASCOAL, L. L.; BERNARDES, R. A. C.; KUSS, F. Desempenho na fase de crescimento de machos bovinos inteiros ou castrados de diferentes grupos genéticos. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.29, n.4, p.1036-1043, 2000a. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982000000400013.

RESTLE, J.; GRASSI, C.; FEIJÓ, G. L. D. Evolução do peso de bovinos de corte inteiros ou castrados em diferentes idades. Pesq. Agropec. Bras., Brasília v.29, n.10, p.1631-1635, 1994b. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/288384004. Acesso em: 20 jun. 2022.

RESTLE, J.; CERDÓTES, L.; VAZ, F. N.; BRONDANI, I. L. Características da carcaça e da carne de novilhas e vacas de descarte Charolês, terminadas em confinamento. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.30, p.1065- 1075, 2001a. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000400022.

RESTLE, J.; VAZ, F. N.; FEIJÓ, G. L. D.; BRONDANI, I. L.; ALVES FILHO, D. C.; BERNARDES, R. A. C.; FATURI, C.; PACHECO, P. S. Características de carcaça de bovinos de corte inteiros ou castrados de diferentes composições raciais Charolês x Nelore. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.29, n.5, p.1371-1379, 2000b. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982000000500015.

RESTLE, J.; VAZ, F. N. Aspectos quantitativos da carcaça de machos Hereford inteiros ou castrados, abatidos aos quatorze meses. Pesq. Agropec. Bras., Brasília, v.32, n.10, p.1091-1095, 1997. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982000000600040.

RESTLE, J.; VAZ, F. N.; ALVES FILHO, D. C. Machos não castrados para produção de carne. In: RESTLE, J. (ed.) Confinamento, pastagens e suplementação para produção de bovinos de corte. Santa Maria: UFSM, 1999. p.215-231.

RIBEIRO, L. C. Efeito da idade, sexo, altura do cupim e tipos de carcaça sobre características quantitativas e qualitativas da carcaça e da carne bovina. Porto Alegre: UFRGS, 2003. 142p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia – Produção animal) – UFRGS, Porto Alegre, 2003. Disponível em: http://hdl.handle.net/10183/3849. Acesso em: 20 jun. 2022.

VAZ, F. N. RESTLE, J.; QUADROS, A. R. B.; PASCOAL, L. L.; SANCHEZ, L. M. B.; ROSA, J. R. P.; MENEZES, L. F. G. Características da carcaça e da carne de novilhos e de vacas de descarte Hereford, terminados em confinamento. Rev. Bras. Zootec., Viçosa, v.31, n.3, p.1501-1510, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000600022.

VAZ, F. N.; RESTLE, J.; ARBOITE, M. Z.; PASCOAL, L. L.; ALVES FILHO, D.C.; PACHECO, R. F. Características de carcaça e da carne de novilhos e novilhas Braford superjovens, terminados com suplementação em pastagem cultivada. Cienc. Anim. Bras., Goiânia, v.11, p.46-56, 2010a. DOI: https://doi.org/10.5216/cab.v11i1.5131.

VAZ, F. N.; RESTLE, J.; ARBOITTE, M. Z.; PASCOAL, L. L.; FATURI, C.; JONER, G. Fatores relacionados ao rendimento de carcaça de novilhos ou novilhas superjovens, terminados em pastagem cultivada. Cienc. Anim. Bras., Goiânia, v.11, n.1, p.53-61, 2010b. DOI: https://doi.org/10.5216/cab.v11i1.6747.

Published
2024-03-29
Section
Agrobusiness