CARBON FOOTPRINT ASSOCIATED WITH ICE CREAM PASTEURIZATION PROCESS

Authors

  • Thiago Freire Melquíades Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Programa de Pós-Graduação em Energias Renováveis - PPGER
  • Monica Carvalho Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Centro de Energias Alternativas e Renováveis - CEAR
  • Yuri Rommel Vieira Araújo Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Programa de Pós-Graduação em Energias Renováveis - PPGER
  • Luiz Moreira Coelho Junior Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Centro de Energias Alternativas e Renováveis - CEAR

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2019v12n2p609-629

Keywords:

Evaluation of the life cycle, Solar energy, Food industry, Solar heating system.

Abstract

In the wake of the Industrial Revolution world demand of fossil fuel for the generation of energy has always been high and contributed towards an increase in the levels of pollutant emission over the years. The use of solar energy for industrial heating processes has been an alternative to substitute fossil fuel and minimize the levels of greenhouse gas emissions. The Evaluation of the Life Cycle methodology has been employed to quantify carbon footprint associated with the pasteurization process in an ice cream factor and other ice derivates in João Pessoa PB Brazil. The study also compares the replacement of petroleum liquefied gas air burner by solar heating system. SimaPro® was employed for the development of current analysis through IPCC environmental 2013 GWP 100a impact evaluation. Results indicate that solar heating system provided the lowest carbon footprint rate when compared to gas burner. It has also the capacity to lessen climate changes.

Author Biographies

Thiago Freire Melquíades, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Programa de Pós-Graduação em Energias Renováveis - PPGER

Programa de Pós-Graduação em Energias Renováveis (PPGER). Universidade Federal da Paraíba (UFPB) João Pessoa. Administrador, Mestre em Energias Renováveis, Brasil

Monica Carvalho, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Centro de Energias Alternativas e Renováveis - CEAR

Eng. Eletricista, Drª., Docente do Departamento de Engenharia de Energias Renováveis Universidade Federal da Paraíba (UFPB), João Pessoa, Brasil.

Yuri Rommel Vieira Araújo, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Programa de Pós-Graduação em Energias Renováveis - PPGER

Eng. Florestal, Mestre em Energias Renováveis Universidade Federal da Paraíba (UFPB), João Pessoa, Brasil.

Luiz Moreira Coelho Junior, Universidade Federal da Paraíba - UFPB/João Pessoa Centro de Energias Alternativas e Renováveis - CEAR

Economista, Dr., Docente do Departamento de Engenharia de Energias Renováveis (DEER), Brasil.

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Published

2019-05-14

How to Cite

Melquíades, T. F., Carvalho, M., Araújo, Y. R. V., & Coelho Junior, L. M. (2019). CARBON FOOTPRINT ASSOCIATED WITH ICE CREAM PASTEURIZATION PROCESS. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 12(2), 609–629. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2019v12n2p609-629

Issue

Section

Environment