Effect of nitrogen and Azospirillum Brasilense on the between-harvest corn protein

Keywords: Biological fixation, Protein rate, Zea mays L.

Abstract

Specialized research works are required due to the economic importance of corn (Zea mays L.) for the state of Tocantins and lack of studies on the effect of nitrogen fertilization and the use of Azospirillum bacteria for the biological fixation of nitrogen. Current analysis evaluated the effect of nitrogen fertilization associated or not associated with Azospirillum brasiliense in protein rates of corn in the 2015 off-season harvest in Palmas TO Brazil. Two assays featuring randomized blocks with thirty treatments and three replications were conducted. Treatments comprised a factorial scheme 2x3x5, namely, two inoculation processes of seeds in planting with Azospirillum brasilense, three corn cultivars and five N doses on covering. Protein rates in grains were obtained following method by Kjeldahl. Lower temperatures during the vegetative phase favored the accumulation of protein the grain. Hybrid AG 1051 showed highest protein increase in the grains due to N doses in the absence of Azospirillum brasiliense. Due to its rusticity, the variety Al Bandeirante had the highest protein contents in grains under low N availability with or without Azospirillum brasilense. Inoculation of corn seeds with Azospirillum brasilense may be an alternative in the decrease of nitrogen fertilizers.

Author Biographies

Bruna De Pádua Marcolini, Universidade Federal do Tocantins - UFT
Mestre em Agroenergia pela Universidade Federal do Tocantins (UFT), Palmas (TO), Brasil.
Weder Ferreira dos Santos, Universidade Federal do Tocantins - UFT
Doutor em Biodiversidade e Biotecnologia pela Universidade Federal do Tocantins. Docente da Universidade Federal do Tocantins (UFT), Câmpus de Gurupi (TO), Brasil.
Vanderlan Carneiro Dias, Universidade Federal de Tocantins - UFT/BIONORTE
Doutor em Biodiversidade e Biotecnologia no PPG/Rede Bionorte da Universidade Federal de Tocantins (UFT), Palmas (TO), Brasil.
Flávio Sérgio Afférri, Universidade Federal de São Carlos - UFSCar
Doutor em Agronomia. Professor da Universidade Federal de São Carlos, Campus Lagoa do Sino (SP), Brasil.
Clóvis Maurílio de Souza, Universidade Federal do Tocantins - UFT
Doutor em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas. Professor nível Associado I da Fundação Universidade Federal do Tocantins (UFT), Palmas (TO), Brasil.
Joênes Mucci Pelúzio, Universidade Federal do Tocantins - UFT/BIONORTE
Doutor em Genética e Melhoramento pela Universidade Federal de Viçosa. Professor Titular da Universidade Federal do Tocantins (UFT), Campus Universitário de Palmas (TO), Brasil.

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Published
2022-03-31
Section
Agrobusiness