Verification of Anemia in Patients with Bariatric Surgery (Roux-En-Y Gastric Bypass)

Authors

  • Mauro Akira Suizu Universidade Paranaense
  • Romir Rodrigues Universidade Paranaense
  • Juliana Isa Beraldo Universidade Paranaense

DOI:

https://doi.org/10.17765/1983-1870.2015v8n1p27-33

Keywords:

Iron-Insufficiency Anemia, Bariatric Surgery, Intolerance to Meat

Abstract

Obesity, a chronic and complex disease, is more and more common in the population. Due to difficult treatment of obesity, bariatric surgery is efficient since it provides a good weight loss with few risks to patients. The post-operation period is important due to the side effects caused by metabolic modifications and nutritional flaws from a bad absorption of nutrients, especially iron. Current research, undertaken between June and October 2013, assesses the prevalence of iron-insufficiency anemia in 32 patients who underwent Roux-en-Y gastric bypass, belonging to the Association of Operated Obese People (AOOB) from the region of Paranavaí PR Brazil. Partial comparative exam with 32 bariatric patients showed nutritional deficiencies, or rather, 50% suffered from anemia, with BMI = 23.37 kg/m2 (21.41 ± 25.33) and average age 43 years, whereas in AOOB, 31.25% were anemic (after two years of surgery), IMC = 29.02 kg/m2 (24.80 ± 33.24) and mean age 42.96 years. Further, 46.87% of AOOB associates were non-tolerant to beef; 65% used nutrition supplements and participation in monthly meetings varied between 113 and 32. In spite of high anemia percentages, the post-operational follow-up is highly important since it improves the patients ? lifestyle. However, a more comprising analysis is required with a bigger sample and a longer time span for the establishment of evidences.

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Author Biographies

Mauro Akira Suizu, Universidade Paranaense

Mestrando em Ciências Médicas da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo (USP), Egresso Universidade Paranaense

Romir Rodrigues, Universidade Paranaense

Possui graduação em Farmácia Bioquímica e Industrial pela Universidade Federal do Paraná (UFPR). Responsável pelo setor de Imunohematologia do Hemonúcleo Regional de Paranavaí (REDE HEMEPAR). É professor adjunto da Universidade Paranaense (UNIPAR). Mestre em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), especialista em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal do Paraná (UFPR), especialista em Análises Clínicas pelo Centro Universitário Maringá (CESUMAR), Especialista em Gestão de Saúde pela Universidade Estadual de Maringá (UEM). Ex-Coordenador da Especialização em Análises Clínicas da Universidade Paranaense - UNIPAR, unidade Paranavaí. Já atuou como docente nas áreas de farmacologia, farmácia hospitalar, saúde pública, tecnologia de alimentos e epidemiologia. Atualmente é docente na UNIPAR, unidade Paranavaí, nas disciplinas de parasitologia clínica, hematologia clínica, toxicologia clínica, Deontologia e Legislação Farmacêutica.

Juliana Isa Beraldo, Universidade Paranaense

Mestranda em Ciências Médicas da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo (USP), Egresso Universidade Paranaense

Published

2015-06-22

How to Cite

Suizu, M. A., Rodrigues, R., & Beraldo, J. I. (2015). Verification of Anemia in Patients with Bariatric Surgery (Roux-En-Y Gastric Bypass). Saúde E Pesquisa, 8(1), 27–33. https://doi.org/10.17765/1983-1870.2015v8n1p27-33

Issue

Section

Artigos Originais