Clinical and nutritional profile of workersof a hospital according to the work shift

  • Isadora Pinto Artuzo Nutricionista. Curso de Nutrição. Departamento de Educação Física e Saúde. Universidade de Santa Cruz do Sul (UNISC).
  • Fabiana Assmann Poll Nutricionista. Mestre em Ciências Médicas Pediatria (UFRGS). Docente do Curso de Nutrição. Departamento de Educação Física e Saúde. Universidade de Santa Cruz do Sul (UNISC).
  • Patricia Molz Nutricionista. Doutoranda em Medicina e Ciências da Saúde. Pontifícia Universidade Católica de Porto Alegre (PUCRS)
Keywords: Food Consumption, Nutritional Status, Shift Work.

Abstract

This paper aims to analyze the clinical and nutritional aspects of workers of a hospital according to the work shift. It was performed a cross-sectional study with 40 day workers and 40 night workers. The food consumption and frequency were analyzed, the nutritional status and cardiovascular risk were classified, and aspects of lifestyle and health conditions were questioned. It was found that adequacy of carbohydrate and lipid consumption was similar and proteins reached 100% of the recommendations. Calcium consumption was inadequate to >90%. Night workers had higher BMI (p=0,006) and abdominal circumference (p=0,006) and more digestive difficulties (p=0,019). It was observed in the night workers more obesity frequency, higher cardiovascular risk and of digestive changes. The food consumption of macronutrients was similar, the calcium consumption was inadequate, and milk consumption, food source, stood out due to its consumptions frequency to be 1 to 3 times a week.

References

ALLISON K.C, MARTINO N.S, O’REARDON J.P, STUNKARD A.J. CBT treatment for night eating syndrome: A pilot study. Obes Res. 2005;13:A83.

CABALLERO AE. Endothelial dysfunction in obesity and insulin resistance: a road to diabetes and heart disease. Obesity Res. 2003; 11: 1278-89.

CAMPOS MLP, DE MARTINO MMF. Aspectos cronobiológicos do ciclo vigília-sono e níveis de ansiedade dos enfermeiros nos diferentes turnos de trabalho. Rev. Esc. Enf. USP. 2004; 38(4):415-421.

CRISTOFOLETTI, Maria Fernanda. Avaliação do estado nutricional de operadores de telemarketing submetidos a três turnos fixos de trabalho. 2003. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo.

DRIs- Dietary Reference Intakes for energy,carboydrate,fiber,fat,fatty acids,cholesterol,protein, and amino acids. Washington, D. C.: National Academy Press,

FISBERG, R. M. et al. Inquéritos alimentares: métodos e bases científicos. Barueri-SP:Manole, 2005.

INTERSALT COOPERATIVE RESEARCH GROUP. An international study of electrolyte excretion and blood pressure: results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. BMJ. 1988; 297: 319-28.

LIMA, L.C.; GONZALES, M.C. Nutrição clínica no dia a dia. Rio de Janeiro: Rubio, 2013.

LOPEZ, J. E.; SIMONY, R.F. Hábitos alimentares e estado nutricional de trabalhadores noturnos de uma indústria metalúrgica da cidade de Guarulhos São Paulo, Brasil. Rev. Simbio- Logias, v. 6, n.9, dez. 2013.

MANHÃES, Vivian Marilia da Silva. Cronotipo e privação do sono nos trabalhadores do serviço noturno hospitalar de enfermagem. 2009. 72f. Dissertação (Programa de Pós Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Rio de Janeiro) Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2009.

NIEVES JW, KOMAR L, COSMAN F, LINDSAY R. Calcium potentiates the effect of estrogen and calcitonin on bone mass: review and analysis. Am. J. ClinNutr. 1998; 67(1): 18-24.

O'REARDON JP, RINGEL BL, DINGES DF, ALLISON KC, ROGERS NL, MARTINO NS, STUNKARD AJ.,Circadian eating and sleeping patterns in the night eating syndrome. Obes Res. 2004; 12(11): 1789-96.

OLIVEIRA, M. M. Alterações psicofisiológicas dos trabalhadores de enfermagem no serviço noturno. Rio de Janeiro: Universidade Estadual do Rio de Janeiro, 2005. 130 p.

ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DE SAÚDE (OMS). Centro colaborador da OMS para a

Classificação de Doenças em Português. Classificação estatística internacional de doenças e problemas relacionados a saúde.10.ver. 5. ed. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 1997.

SANTOS RD, GAGLIARDI ACM, XAVIER HT, MAGNONI CD, CASSANI R, LOTTENBERG AMP, CASELLA FILHO A, ARAÚJO DB, CESENA FY, ALVES RJ, FENELON G, NISHIOKA SAD, FALUDI AA, GELONEZE B, SCHERR C, KOVACS C, TOMAZZELA C, CARLA C, BARRERA-ARELLANO D, CINTRA D, QUINTÃO E, NAKANDAKARE ER, FONSECA FAH, PIMENTEL I, SANTOS JE, BERTOLAMI MC, ROGERO M, IZAR MCO, NAKASATO M, DAMASCENO NRT, MARANHÃO R, CASSANI RSL, PERIM R, RAMOS S. Sociedade Brasileira de Cardiologia. I Diretriz sobre o consumo de Gorduras e Saúde Cardiovascular. Arq Bras Cardiol. 2013; 100(1Supl.3): 1-40.

SIMONETTI S.H; KOBAYASHI R.M; BIANCHI E.R.F. Identificação dos agravos à saúde do trabalhador de enfermagem em hospital cardiológico. Saúde Coletiva. 2010; 7(41): 135-139.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CARDIOLOGIA. I Diretriz Brasileira de Diagnóstico e Tratamento da Síndrome Metabólica. Rev. Soc. Bras. Hipert. 2004;17

Sociedade Brasileira de Cardiologia / Sociedade Brasileira de Hipertensão / Sociedade Brasileira de Nefrologia. VI Diretrizes Brasileiras de Hipertensão. Arq Bras Cardiol 2010; 95 (1 supl.1): 1-51

ULRICH CM, GEORGIOU CC, SNOW-HARTER CM, GILLIS DE.. Bone mineral density in mother-daughter pairs: relations to lifetime exercise, lifetime milk consumption, and calcium supplements. Am. J. ClinNutr. 1996; 63(1): 72-9.

Published
2017-09-28
Section
Artigos Originas - Promoção da Saúde