Diet quality of adolescent pregnant females in Primary Health Care

Keywords: Adolescent nutrition, Food consumption, Maternal nutrition

Abstract

To evaluate the quality of the diet of adolescent pregnant females in primary health care units. A cross-sectional study with 42 pregnant females. Dietary intake data were obtained through the 24-hour dietary recall, whose analysis resulted in the Adapted Diet Quality Index for Pregnant Women (ADQIPW). Pearson’s correlation test analyzed each ADQIPW component with the index score. The average score of ADQIPW was 46.1±14.3 points. The correlation of components with the final index score ranged between 0.85 for fiber and 0.11 for Omega 3. The ADQIPW classification showed that 59.5% of pregnant women had a “poor” diet quality and 40.5% “improvement required”. ADQIPW showed poor diet quality, characterized by a low intake of fruits, vegetables, and foods rich in calcium, iron, Omega 3, and folate. The consumption of ultra-processed foods was high.

Author Biographies

Miriã de Almeida Vieira, Universidade Federal Fluminense - UFF
Nutricionista pela Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense - UFF, Niterói (RJ), Brasil.
Enilce de Oliveira Fonseca Sally, Universidade Federal Fluminense - UFF
Doutora em Ciências, docente da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro da Universidade Federal Fluminense - UFF, Niterói (RJ), Brasil.
Roseane Moreira Sampaio Barbosa, Universidade Federal Fluminense - UFF
Doutora em Ciências da Nutrição, docente da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro e do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição da Universidade Federal Fluminense - UFF, Niterói (RJ), Brasil.
Daniele Mendonça Ferreira, Universidade Federal Fluminense - UFF
Doutora em Engenharia Biomédica, docente da Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro e do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição da Universidade Federal Fluminense - UFF, Niterói (RJ), Brasil.

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Published
2020-09-01
Section
Artigos Originas - Promoção da Saúde