Biometric and nutritional aspects of cassava cultivars with biological inoculants

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n2e11762

Keywords:

Genetic material, Inoculation, Coinoculation, Primary macronutrients

Abstract

Cassava has relevant importance in Brazilian agribusiness, being cultivated throughout the national territory. Its cultivation in many regions is carried out by producers with low purchasing power, who do not use fertilizers in planting, resulting in low productivity. In this situation, the use of biological inoculants, due to their low acquisition cost, may prove to be a promising alternative, since many microorganisms, in addition to being efficient in fixing atmospheric nitrogen, stimulate the development of plants, improving their productivity. The objective of this work was to evaluate the response of two cassava cultivars (IAC 12 and Talo Branco) to biological inoculants (Bacillus subtilis, Azospirillum brasilense, Bacillus megaterium+Bacillus subtilis and Azospirillum brasilense+Bacillus megaterium+Bacillus subtilis). The experiment was conducted in pots in a greenhouse. The plants were harvested 60 days after planting, evaluating the biometric attributes and the primary macronutrient content of the aerial part. Cassava varieties showed different responses to inoculants. For Talo Branco, coinoculation resulted in higher levels of chlorophyll in leaves and nitrogen and phosphorus in shoots. As for IAC 12, inoculation of Azospirillum brasilense in isolation provided better results for these parameters.

Author Biographies

Liliana Santos Silva de Queirós, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde

Mestre em Bioenergia e Grãos pelo IF Goiano Campus Rio Verde. Tec. e Gestão em Agronegócio pelo IF Goiano Campus Iporá. Iporá-Goiás. Brasil

Romano Roberto Valicheski, IF Goiano Campus Iporá. Docente Efetivo do Campus.

Doutorado e Mestrado em Produção Vegetal pela UENF. Licenciado em Ciências Agrícolas pela UFRRJ. Professor efetivo do IF Goiano Campus Iporá. Iporá-Goiás. Brasil.

Silvia Sanielle Costa de Oliveira, IF Goiano - Campus Iporá. Docente efetivo da Instituição.

Doutorado em Agronomia/Agricultura pela UNESP - Botucatu. Mestrado em Agronomia/Produção vegetal pelo Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Alagoas CECA/UFAL. Graduação em Agronomia CECA/UFAL. Docente efetivo do IF Goaino. Iporá-Goiás. Brasil.

Sihelio Julio Silva Cruz, IF Goiano Campus Iporá. Docente Efetivo da Instituição.

Doutorado e Pós-Doutorado em Agronomia (Produção Vegetal - Fitotecnia - UNESP . Mestrado em Agronomia/Produção vegetal pelo CECA/UFAL. Agronomia CECA/UFAL. Docente efetivo do IF Goiano. Iporá-Goiás. Brasil.

Sidinei Leandro Klockner Stürmer

Doutorado em Ciência do Solo pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS).

Sauan Gabriel Marques de Oliveira, IF Goiano Campus Iporá. Discente do Curso de Bacharelado em Agronomia.

Discente do Curso de Bacharelado em Agronomia. Laboratório de Solo. IF Goiano Campus Iporá. Iporá-Goiás. Brasil.

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Published

2024-07-12

How to Cite

Queirós, L. S. S. de ., Valicheski, R. R. ., Oliveira, S. S. C. de, Cruz, S. J. S. ., Stürmer , S. L. K. ., & Oliveira, S. G. M. de . (2024). Biometric and nutritional aspects of cassava cultivars with biological inoculants. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 17(2), e11762. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2024v17n2e11762

Issue

Section

Agrobusiness