Swine Organic Compost

  • Rogério Serpa Filho Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
  • Simone Sehnem Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
  • Alceu Cericato Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
  • Silvio Santos Junior Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
  • Augusto Fischer Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Keywords: Environment, Environmental Management, Composts of Swine Wastes.

Abstract

Current analysis evaluates the compost system as an alternative for control of pollution by swine culture wastes on Granja Serpa II in Xanxerê SC Brazil and verifies the required controls for compost processing, premises projects and management of mechanized compost fabrication according to the requirements of the Brazilian Environmental Law. Qualitative research was undertaken through the diagnosis of a farm. Compost affects directly the total volume of wastes produced, featuring considerable reduction and maturation, making them less aggressive in terms of microbial contamination. Close system of horizontal flow comprised narrow and long corridors on which a revolving machine distributes and revolves the wastes while homogenizing substrate and wastes with aeration and steam precipitation. The final product is a dry inert organic fertilizer with relevant qualities for agricultural use. The installation of a compost system for the treatment of swine liquid wastes in a production farm favors the farmer with a low cost system, better agronomic quality of organic manure and lower transport and distribution expenses. Waste treatment through aerobic fermentation in compost units significantly reduces the risk in environmental impact and in bad smells when compared to those in anaerobic processes.

Author Biographies

Rogério Serpa Filho, Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Especialista em Gestão Ambiental, ênfase em Auditoria, Perícia e Licenciamento Ambiental. E-mail: agronomoserpa@gmail.com
Simone Sehnem, Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Doutora em Administração e Turismo pela Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI; Docente Permanente do Mestrado Profissional em Administração na Universidade do Oeste de Santa Catarina – UNOESC; Docente Colaboradora do Mestrado Acadêmico da Universidade do Sul de Santa Catarina - UNISUL. E-mail: simonesehnem_adm@yahoo.com.br
Alceu Cericato, Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Mestre em Administração Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC; Coordenador do Curso de Agronomia na Universidade do Oeste de Santa Catarina UNOESC Campus de São Miguel do Oeste. E-mail: acericato@gmail.com
Silvio Santos Junior, Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Doutor em Agronegócios Universidade Federal do Rio Grande do Sul – UFRGS; Docente do Mestrado Profissional em Administração (em implantação na Universidade do Oeste de Santa Catarina – UNOESC). E-mail: silviosantos.junior@unoesc.edu.br
Augusto Fischer, Universidade do Oeste de Santa Catarina - UNOESC
Doutor em Administração Universidade de São Paulo – USPSP; Docente do Mestrado Profissional em Administração (em implantação na Universidade do Oeste de Santa Catarina – UNOESC). E-mail: augusto.fischer@unoesc.edu.br
Published
2012-11-06
Section
Agrobusiness