Production of Lentinula edodes in wood from hybrid Eucalyptus grandis and Eucalyptus urophylla

Keywords: Biological efficiency, Eucalyptus, Nutritional value, Proteins, Shiitake

Abstract

The productivity of five strains of Lentinula edodes (LE-240, LE-241, LE-243, LE-244 and BP-245) is evaluated and their nutritional rates assessed and compared, totally or in parts, produced in wood from eucalyptus clone. The chemical composition of the wood before and after the culture cycle, mass and number of basidioma produced by the strains, protein rates of entire mushrooms, stipites and pillei were evaluated. Mean protein rates of entire mushrooms varied between 11.16 and 15.78%, with strains LE-240 and BP-245 featuring the highest rates. LE-241 had the best production performance, with the greatest production in basidium mass and greater decomposition of holocellulose rates. Current assay evidenced the importance of strain choice adapted to climatic conditions of the culture region. Strains may actually differ in productivity and nutritional quality.

Author Biographies

Dalvan Pereira Abilio, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado
Graduando em Ciências Biológicas pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil
Gabriel Lacorte Pires de Oliveira, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado
Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil
Olívia Gomes Martins, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutoranda em Agronomia (Energia na Agricultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" (UNESP), Botucatu (SP), Brasil
Suelen da Silva Motta, Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado
Mestre em Ciência e Tecnologia Ambiental pelo Centro Universitário Sagrado Coração – Unisagrado, Bauru (SP), Brasil
Otavio Augusto Pessotto Alves Siqueira, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" - UNESP
Mestre em Agricultura, pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" (UNESP), Botucatu (SP), Brasil
Meire Cristina Nogueira de Andrade, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" - UNESP
Doutora em Agronomia, docente permanente do Programa de Pós-graduação em Agronomia (Energia na Agricultura), Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista "Julio de Mesquita Filho" (UNESP), Botucatu (SP), Brasil.

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Published
2020-10-01
Section
Environment