Germination and strength of Mimosa tenuiflora seeds after storage

Authors

  • Joyce Naiara da Silva Universidade Federal da Paraíba - UFPB http://orcid.org/0000-0002-3260-8745
  • Monalisa Alves Diniz da Silva Universidade Federal Rural de Pernambuco, Unidade Acadêmica de Serra Talhada
  • Débora Purcina de Moura Universidade Federal Rural de Pernambuco - Unidade Acadêmica de Serra Talhada
  • Marília Batista Silva Rodrigues Universidade Federal da Paraíba - UFPB
  • Rafael Mateus Alves Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - USP
  • Elania Freire da Silva Universidade Federal Rural de Pernambuco, Unidade Acadêmica de Serra Talhada

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2022v15n4e9878

Keywords:

Physiological performance, Dormancy, Black jurema

Abstract

The caatinga is an exclusive Brazilian biome where approximately 80% of its area has been modified. There is a need to study the vegetal species which may be used for the regeneration of degraded areas. The physiological performance of seeds of Mimosa tenuiflora, treated to overcome dormancy after different periods and storage conditions, are analyzed. Experiment was totally randomized, with four pre-germinative dormancy overcoming treatments (blank; immersion in sulfuric acid for 10 and 13 minutes; immersion in 20% caustic soda for 30 minutes) after four storage periods (0; 50; 100; 150 days), with and without refrigeration, by a 4 x 4 x 2 factorial scheme. The following evaluations were taken before and after storage: water content, percentage, speed index, and mean time of germination, percentage, speed index, mean emergency time, length of aerial section and root system, and electric conductivity of seeds. The use of sulfuric acid was efficient in overcoming the dormancy of M. tenuiflora seeds with the highest rates throughout the storage periods. The employment of caustic soda for 30 min is solely recommended at the start of storage since the seeds´ physiological potential decreases as from day 50.

Author Biographies

Joyce Naiara da Silva, Universidade Federal da Paraíba - UFPB

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Centro de Ciências Agrárias (CCA), Areia (PB), Brasil.

Monalisa Alves Diniz da Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Unidade Acadêmica de Serra Talhada

Departamento de Agronomia, Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Unidade Acadêmica de Serra Talhada (UAST), Serra Talhada (PE), Brasil

Débora Purcina de Moura, Universidade Federal Rural de Pernambuco - Unidade Acadêmica de Serra Talhada

.Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Unidade Acadêmica de Serra Talhada (UAST), Serra Talhada (PE), Brasil.

Marília Batista Silva Rodrigues, Universidade Federal da Paraíba - UFPB

Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Centro de Ciências Agrárias (CCA), Areia (PB), Brasil.

Rafael Mateus Alves, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - USP

Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” (ESALQ), Universidade de São Paulo (USP), Piracicaba (SP), Brasil.

Elania Freire da Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Unidade Acadêmica de Serra Talhada

Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró (RN), Brasil.

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Published

2022-09-27

How to Cite

Silva, J. N. da, Silva, M. A. D. da ., Moura, D. P. de ., Rodrigues, M. B. S. ., Alves, R. M. ., & Silva, E. F. da . (2022). Germination and strength of Mimosa tenuiflora seeds after storage. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 15(4), 1–13. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2022v15n4e9878

Issue

Section

Agrobusiness