Adhesion of the ten steps to healthy eating by elderly people

  • Claudine Lamanna Schirmer Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
  • Raquel Seibel Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
  • Rúbia Garcia Deon Docente na Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI) - Campus de Frederico Westphalen, Frederico Westphalen (RS), Brasil.
  • Carla Helena Augustin Schwanke Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
  • Irenio Gomes da Silva Filho Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
  • Ângelo José Gonçalves Bós Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Keywords: Eating habit, Diet, Elderly, Health policy, Elderly nutrition.

Abstract

The adhesion to the Ten Steps to Healthy Eating for the elderly and its relationship with the nutritional state is provided in current transversal study with a representative sampling of 7,315 elderly people, mean age 70.4±7.35 years. The fourth and tenth steps had the best adhesion; the ninth steps had the least one. Mean number of steps was significantly higher in females, in people over 80. Lowest number was proper to overweight people. Elderly females had the highest adhesion frequency rates for steps 2, 3, 8 and 10. Mean number of elderly people that complied with steps 3, 4, 5, 8 and 9 was significantly higher, whereas mean BMI was significantly higher in those who did not follow Steps 2, 5 and 8 and followed Steps 6 and 10. The establishment of public policies should be underscored. They would comprehend strategies for the promotion of healthy eating habits in the elderly for a healthy and successful aging.

Author Biographies

Claudine Lamanna Schirmer, Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Doutoranda em Gerontologia Biomédica. Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Raquel Seibel, Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Doutoranda em Gerontologia Biomédica. Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Rúbia Garcia Deon, Docente na Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI) - Campus de Frederico Westphalen, Frederico Westphalen (RS), Brasil.
Docente na Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI) - Campus de Frederico Westphalen, Frederico Westphalen (RS), Brasil.
Carla Helena Augustin Schwanke, Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Irenio Gomes da Silva Filho, Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Ângelo José Gonçalves Bós, Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.
Docente no Programa de Pós-graduação em Gerontologia Biomédica do Instituto de Geriatria e Gerontologia (IGG), Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre (RS), Brasil.

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Published
2018-02-12
Section
Artigos Originais