EPIDEMIOLOGIC PROFILE AND NUTRITIONAL EVALUATION OF PATIENTS TREATED BY CHEMOTHERAPY IN THE UNIVERSITY HOSPITAL EMÍLIO CARLOS IN CATANDUVA SP BRAZIL

  • Ana Paula Casari IMES Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva
  • Sandra Cury Pinfildi Manfrin IMES Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva
  • Mauricio Ferraz Arruda fACULDADE DE MEDICINA UNESP BOTUCATU-FMB
Keywords: Cancer, Nutritional Condition, Chemotherapy

Abstract

Cancer is an important health issue worldwide and is the second mortality cause in developed countries. It is a chronic multifactorial disease with the uncontrolled, fast and invasive growth of cells and the dissemination of abnormal cells that multiply themselves till a tumor, a mass of tissues, is formed. Current study analyzes the epidemiological profile and evaluates the nutritional condition of cancer patients undergoing chemotherapy by a descriptive epidemiological study applied to 20 patients with cancer at a chemotherapy clinic of the University Hospital Emílio Carlos in Catanduva SP Brazil. Male and female patients, aged between 18 and 74 years were evaluated. Average age was 55 years and (60%) were females. Further, 40% were eutrophic patients and 50% had significant or serious weight loss. High and low digestive cancer types were the most frequent. Food most consumed consisted of rice, beans, bread, with a low daily intake of fruits and vegetables. Data reveal the characterization of the epidemiological and nutritional profile of the patients in the unit under analysis. It would be relevant for a professional to undertake a nutritional follow-up through a balanced diet and an improvement in life quality of the patients. Mortality rates may even be lowered.

Author Biographies

Ana Paula Casari, IMES Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva
Nutricionista graduada pelo IMES Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva
Sandra Cury Pinfildi Manfrin, IMES Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva
Possui graduação em Nutrição pela Faculdade do Sagrado Coração (1984), Especialização em Saúde Pública pela Universidade de Ribeiro Preto UNAERP (1999). Atualmente é docente da disciplina Avaliação Nutricional e da disciplina Educação Nutricional no Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva . Tem experiência na área de Nutrição,com ênfase em Nutrição Clínica , Avaliação Nutricional e Dietoterápica.
Mauricio Ferraz Arruda, fACULDADE DE MEDICINA UNESP BOTUCATU-FMB
Graduado Bacharel em Fisioterapia pelo Centro Universitário de Araraquara (2003), Mestre pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara Julio de Mesquita Filho -UNESP (2006) com ênfase em prejuizos posturais em escolares, Atualização em Imaginologia ortopedica pela clinica de cirurgia Fausto viterbo unesp Botucatu (2006), Doutor pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara,Julio de Mesquita Filho-UNESP em Biociências e Biotecnologia sub-área Capes (Morfologia) (2010), ênfase em estudos morfo-fisiológicos da cartilagem articular, lesões e reparos do sistema musculo esqueletico,Atualização em reumatologia pela Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto FMRP (2011). Pós Doutorado em andamento pelo Dept de Cirurgia e Ortopedia da Faculdade de Medicina UNESP Botucatu ênfase em estudos morfo-fisiológicos da cartilagem articular, lesões e reparos do sistema músculo esquelético. Docente das disciplinas de Radiologia (Anatomia Comparada), Biomecânica, e Supervisão de estágio em Traumatologia e Ortopedia do curso de Fisioterapia do Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva IMES-FAFICA; Anatomia e Fisiologia do curso de Ciências Biológicas do Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva IMES-FAFICA. Fisiologia do curso de Nutrição do Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva IMES-FAFICA;Fisiologia e Neurofisiologia do curso de Psicologia do Instituto Municipal de Ensino Superior de Catanduva IMES-FAFICA.
Published
2014-03-25
Section
Promoção da Saúde