Insecticidal Activity of the Root Extract of Piper hispidum H.B.K (PIPERACEAE) on Hypothenemus hampei FERRARI

  • Maurício Reginaldo Santos EMBRAPA Rondônia
  • Renato Abreu Lima Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
  • Andrina Guimarães Silva EMBRAPA Rondônia
  • Cesár Domingues Teixeira EMBRAPA Rondônia
  • Daniella Karine Lima Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
  • Aline Roberta Polli Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
  • Valdir Alves Facundo Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
Keywords: Natural Insecticide, Piperaceae, Coffea arabica

Abstract

The insecticidal potential of the acetone root extract of P. hispidum on H. hampei insects by topical application and contaminated surface was evaluated. Extract was obtained by ethanol 95% and submitted to chemical substance tests. Dilutions at 5.0; 1.0; 0.5; 0.1; 0.02; 0.004 and 0.0008 mg.mL-1 were used for exposure in contaminated surface and topical application. Evaluations occurred during 48 hours after exposure to the extract. Since acetone extract was highly lethal in the bioassays, results indicated the high potential of root extract of P. hispidum on H. hampei and its potential on the control of the insect.

Author Biographies

Maurício Reginaldo Santos, EMBRAPA Rondônia
Biólogo; Doutor em Agronomia; Pesquisador da Embrapa Rondônia. E-mail: mauricio@cpafro.embrapa.br
Renato Abreu Lima, Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
Biólogo; Mestrando em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: renatoabreu07@hotmail.com
Andrina Guimarães Silva, EMBRAPA Rondônia
Bióloga; Mestranda em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: andrinagsilva@gmail.com
Cesár Domingues Teixeira, EMBRAPA Rondônia
Biólogo; Doutor em Agronomia; Pesquisador da Embrapa Rondônia. E-mail: cesar@cpafro.embrapa.br
Daniella Karine Lima, Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
Bióloga; Doutoranda em Biologia Experimental na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: daniklima@yahoo.com.br
Aline Roberta Polli, Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
Bióloga; Doutoranda em Biologia Experimental na Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: xpolli@gmail.com
Valdir Alves Facundo, Fundação Universidade Federal de Rondônia - UNIR
Químico industrial; Doutor em Química industrial; Docente no Departamento de Química da Universidade Federal de Rondônia – UNIR. E-mail: vfacundo@unir.br
Published
2011-02-16
Section
Artigos Originais