Food intake by chronic kidney patients undergoing peritoneal dialysis and associated factors

  • Fernanda Godinho de Alcântara Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
  • Marinilda Simões Freitas Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
  • Aparecida Ferreira Furriel Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes - HUCAM
  • Monica Cattafesta Universidade Federal do Espírito Santo - UFES http://orcid.org/0000-0002-8973-622X
  • Luciane Bresciani Salaroli Universidade Federal do Espírito Santo - UFES http://orcid.org/0000-0002-1881-0306
Keywords: Food Consumption, Socioeconomic factors, Peritoneal dialysis, Chronic renal insufficiency

Abstract

Food intake by chronic kidney patients and associated factors in substitute kidney therapy, such as peritoneal dialysis, are evaluated by a transversal study that evaluated sociodemographic data, life style, nutritional status and clinical conditions with the patients´ food intake. Twenty-five (73.5%) patients consumed food with less calories and carbohydrates; 76.5% (n=32) with less protein and 52.95% (n=18) with excess lipid. There were also high amounts of calcium, iron, zinc and phosphorus. The fact that the patient was retired (p=0.025) and undernourished/eutrophic (p=0.003) was a compounding factor to carbohydrate intake. Inadequate lipids intake was more pronounced in males (61.01%, p=0.045) and inadequate intake was associated with retirement (p=0.026) and eutrophic conditions (p=0.023). Results show low intake of calories, carbohydrates and protein and excess in lipids.

Author Biographies

Fernanda Godinho de Alcântara, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
Nutricionista, graduada pelo Departamento de Educação Integrada em Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
Marinilda Simões Freitas, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
Nutricionista, graduada pelo Departamento de Educação Integrada em Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
Aparecida Ferreira Furriel, Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes - HUCAM
Nutricionista do Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes (HUCAM)
Monica Cattafesta, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
Luciane Bresciani Salaroli, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
Doutora em Ciências Fisiológicas pela Ufes/ES, Docente do curso de nutrição e dos Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde e Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva, Universidade Federal do Espírito Santo. Vitória, Espírito Santo, Brasil.

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Published
2020-03-02
Section
Artigos Originas - Promoção da Saúde