Food intake by chronic kidney patients undergoing peritoneal dialysis and associated factors

Authors

  • Fernanda Godinho de Alcântara Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
  • Marinilda Simões Freitas Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
  • Aparecida Ferreira Furriel Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes - HUCAM
  • Monica Cattafesta Universidade Federal do Espírito Santo - UFES http://orcid.org/0000-0002-8973-622X
  • Luciane Bresciani Salaroli Universidade Federal do Espírito Santo - UFES http://orcid.org/0000-0002-1881-0306

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9206.2020v13n1p63-72

Keywords:

Food Consumption, Socioeconomic factors, Peritoneal dialysis, Chronic renal insufficiency

Abstract

Food intake by chronic kidney patients and associated factors in substitute kidney therapy, such as peritoneal dialysis, are evaluated by a transversal study that evaluated sociodemographic data, life style, nutritional status and clinical conditions with the patients´ food intake. Twenty-five (73.5%) patients consumed food with less calories and carbohydrates; 76.5% (n=32) with less protein and 52.95% (n=18) with excess lipid. There were also high amounts of calcium, iron, zinc and phosphorus. The fact that the patient was retired (p=0.025) and undernourished/eutrophic (p=0.003) was a compounding factor to carbohydrate intake. Inadequate lipids intake was more pronounced in males (61.01%, p=0.045) and inadequate intake was associated with retirement (p=0.026) and eutrophic conditions (p=0.023). Results show low intake of calories, carbohydrates and protein and excess in lipids.

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Author Biographies

Fernanda Godinho de Alcântara, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES

Nutricionista, graduada pelo Departamento de Educação Integrada em Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Marinilda Simões Freitas, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES

Nutricionista, graduada pelo Departamento de Educação Integrada em Saúde da Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Aparecida Ferreira Furriel, Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes - HUCAM

Nutricionista do Hospital Universitário Cassiano Antônio de Moraes (HUCAM)

Monica Cattafesta, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES

Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Luciane Bresciani Salaroli, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES

Doutora em Ciências Fisiológicas pela Ufes/ES, Docente do curso de nutrição e dos Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde e Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva, Universidade Federal do Espírito Santo. Vitória, Espírito Santo, Brasil.

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Published

2020-03-02

How to Cite

Alcântara, F. G. de, Freitas, M. S., Furriel, A. F., Cattafesta, M., & Salaroli, L. B. (2020). Food intake by chronic kidney patients undergoing peritoneal dialysis and associated factors. Saúde E Pesquisa, 13(1), 63–72. https://doi.org/10.17765/2176-9206.2020v13n1p63-72

Issue

Section

Artigos Originas - Promoção da Saúde