ECONOMIC ANALYSIS OF FLOUR FROM ACID SILAGE OF PIRARUCU RESIDUES IN DIETS FOR LIGHT COMMERCIAL LAYING HENS

  • Oscarina de Souza Batalha Programa de Pós-Graduação em Agricultura no Trópico Úmido, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil.
  • Sonia Sena Alfaia Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil.
  • Frank George Guimarães Cruz Departamento de Produção Animal e Vegetal, Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Amazonas, Manaus, AM, Brasil
  • Rogério Souza de Jesus Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil.
  • João Paulo Ferreira Rufino Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Amazonas, Manaus, AM, Brasil
  • Cristiane Cunha Guimarães Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Amazonas, Manaus, AM, Brasil
Keywords: Alternative feed, Costs, Profit, fish residues, Silage.

Abstract

The economic viability of the inclusion of acid flour silage of pirarucu residues in diets for light commercial laying hens is analyzed. The 84-day experimental period was divided into four 21-day periods, with 168 laying hens of Hissex White strain, aged 73 weeks. Experimental randomized design comprised seven treatments with inclusion levels of acid silage of pirarucu residues (0; 0.5; 1.0; 1.5; 2.0; 2.5; 3%) and four replications of six hens each. Data were analyzed by polynomial regression at 5% significance. Significant differences (p > 0.05) were reported for diet intake, feed costs, egg production and production costs of fed laying hens. Best results featured inclusion of acid silage of pirarucu residues in diets. Gross income, gross aggregated value, profit index and equilibrium point also had significant differences (p > 0.05) with the inclusion of acid silage of pirarucu residues in diets, with higher profits. Results demonstrated that acid silage flour of pirarucu residues may be used as alternative feed in diets of commercial laying hens, with a decrease in egg production costs. It is an operationally low cost product and an alternative to decrease environmental impact generated during the elimination of fish processing residues.

References

BORGHESI, R.; PORTZ, L.; OETTERER, M.; CYRINO, J. E. P. Apperent digestibility coeffcient of protein and amino acids of acid, biological and enzymatic silage for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, v. 14, n. 3, p. 242-248, 2008.

BOELTER, J. F.; PEREIRA, A. C. S. C.; PRADO, J. P. S.; SOBRINHO, D. C.; MOTTA, A. L. V.; CAVALHEIRO, J. M. O. Caracterização química e perfil aminoacídico da farinha de Silagem de resíduos de sardinha. Revista Biologia e Farmácia, v. 05, n. 01, p. 86-92, 2011.

CRUZ, F. G. G.; RUFINO, J. P. F.; MELO, R. D.; FEIJO, J. C.; DAMASCENO, J. L.; COSTA, A. P. G. C. Perfil Socioeconômico da Avicultura no Setor Primário do Estado do Amazonas, Brasil. Revista em Agronegócios e Meio Ambiente, v. 9, n. 2, p. 371-391, 2016.

HAIDER, M. S.; ASHRAF, M.; AZMAT, H.; KHALIQUE, A.; JAVID, A.; ATIQUE, U.; ZIA, M.; IQBAL, K. J.; AKRAM, S. Nutritive evaluation of fish acid silage in Labeo rohita fingerlings feed. Journal of Applied Animal Research, v. 44, n. 1, p. 158-164, 2016.

HISANO, H.; ISHIKAWA, M. M.; PORTZ, L. Produção de silagem ácida a partir de vísceras de surubim (Pseudoplatystoma sp.) e avaliação da digestibilidade para tilápia-do-nilo. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 13, n. 3, p. 872-879, 2012.

HONORATO, C.; FRIZZAS, G. O.; CARNEIRO, D. J. Digestibilidade da silagem de peixe com diferentes tempos de armazenamento para alimentação do pacu (Piaractus mesopotamicus). Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, Campo Grande, v. 16, n. 5, p. 85-95, 2012.

LOUREIRO, R. R. S.; RABELLO, C. B. V.; LUDKE, J. V.; JUNIOR, W. M. D.; GUIMARÃES, A. A. S.; SILVA, J. H. V. Farelo de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) na alimentação de poedeiras comerciais. Acta Scientarium. Animal Sciences., v. 29, n. 4, p. 387-394, 2007.

OLIVEIRA, H. F.; SANTOS, J. S.; CUNHA, F. S. de A. Utilização de Alimentos Alternativos na Alimentação de Codornas. Revista Eletrônica Nutritime, v. 11, n. 5, p. 3683-3690, 2014.

ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZELE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. F. de; LOPES, D. C.; FERREIRA, A. S.; BARRETO, S. L. de T. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2011. 252p.

RUFINO, J. P. F.; CRUZ, F. G. G.; MILLER, W. P. M.; MELO, R. D.; FEIJÓ, J. da C.; CHAGAS, E. O. das. Análise econômica da inclusão de farinha do resíduo de tucumã (Astrocaryum vulgare, Mart) na alimentação de poedeiras comerciais. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 16, n. 1, p. 1-9, 2015.

SARRUGE, J. R.; HAAG, H. P. Análises químicas em plantas. Piracicaba: USP-ESALQ. 65p, 1974.

SABBAG, O. J.; TAKAHASHI, L. S.; SILVEIRA, A. N.; ARANHA, A. S. Custos e viabilidade econômica da produção de lambari-do-rabo-amarelo em Monte Castelo (SP): um estudo de caso. Boletim do Instituto da Pesca, São Paulo, v. 37, n. 3, p. 307-315, 2011.

SANTOS, M. S. V.; ESPÍNDOLA, G. B.; KHAN, A. S.; CARVALHO, L. E.; LOUREIRO, J. P. B. Análise econômica da produção de poedeiras comerciais submetidas às dietas suplementadas com diferentes óleos vegetais. Informações Econômicas, São Paulo, v. 41, n. 7, p. 54-59, 2011.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2012. 235p.

SUPERCRAC. Ração de custo mínimo. Versão 1.02 para Windows. [S.I]: TD Software, 2004.

SAS. Statistical Analysis System. SAS/STAT Software Version 9.2. Cary: SAS Institute Inc., 2008.

TOGASHI, C. K.; FONSECA, J. B.; SOARES, R. T. R. N.; COSTA, A. P. D.; SILVEIRA, K. F.; DETMANN, E. Subprodutos do maracujá em dietas para frangos de corte. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 30, n. 4, p. 395-400, 2008.

Published
2019-05-14
Section
Agrobusiness