ECONOMICAL ANALYSES OF DUCK FARMING SUBMITTED TO DIFFERENT PHASE NUTRITION PLANS AND PEN DENSITIES

Authors

  • João Paulo Ferreira Rufino Zootecnista, Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal na Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil.
  • Frank George Guimarães Cruz Doutor em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM); Docente Associado IV, Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e do Setor de Avicultura da Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil
  • Julmar da Costa Feijó Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil
  • Ramon Duque Melo Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil
  • Lucas Duque Melo Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil
  • Ana Paula Guimarães Cruz Costa Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

DOI:

https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n3p767-781

Keywords:

Poultry farming, Costs, Performance, Ducks, Yield.

Abstract

Current study evaluates the economic viability of ducks fed on phase nutrition plans at different population densities. Two hundred and forty native dusks were used within a totally randomized design in a 3x2 factorial scheme, with three nutritional plans (3,4 and 5 phases) and two pen densities (2 and 3 fowls/m²), with four replications with 10 ducks each. Performance of ducks was evaluated weekly. After 90 days, four ducks from each treatment were slaughtered to analyze meat production. Data were analyzed by Tukey´s test at 5% significance. Significant differences (p<0.05) were observed for total feed consumption, feed conversion, feed costs and balance point between nutrition plans where, ducks fed at reduced phases (3 phases), had the best results. There were significant differences (p<0.05) between pen densities for consumption of total feed, weight at finish, feed costs, meat production (kg and kg/m²), production costs (kg and kg/m²) and equilibrium point, with the recommendation of 2 ducks/m² for the best results. Results show that confined ducks submitted to nutrition plans with reduced phases (3 phases) and pen densities of 2 ducks/m² provided the best performance, meat production and profitability. Further studies are required to determine other technical requirements for confined ducks.

Author Biographies

João Paulo Ferreira Rufino, Zootecnista, Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal na Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil.

Zootecnista, Mestrando no Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal na Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Frank George Guimarães Cruz, Doutor em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM); Docente Associado IV, Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e do Setor de Avicultura da Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Doutor em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM); Docente Associado IV, Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal e do Setor de Avicultura da Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Julmar da Costa Feijó, Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Discentes de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Ramon Duque Melo, Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Discentes de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Lucas Duque Melo, Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Discentes de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Ana Paula Guimarães Cruz Costa, Discente de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Discentes de graduação em Zootecnia pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM), Brasil

Published

2018-09-27

How to Cite

Rufino, J. P. F., Cruz, F. G. G., Feijó, J. da C., Melo, R. D., Melo, L. D., & Costa, A. P. G. C. (2018). ECONOMICAL ANALYSES OF DUCK FARMING SUBMITTED TO DIFFERENT PHASE NUTRITION PLANS AND PEN DENSITIES. Revista Em Agronegócio E Meio Ambiente, 11(3), 767–781. https://doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n3p767-781

Issue

Section

Agrobusiness

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